Özellikle kış aylarında yaşansa da genellikle hemen hemen yaşantının her döneminde maruz kalınabilen geniz tıkanıklığı üzerine gidilmediği takdirde yaşam kalitesini son derece düşüren bir hastalık türüdür. Bu sebepten dolayı geniz tıkanıklığına maruz kalan kişilerin araştırması gereken ilk husus geniz tıkanıklığına ne iyi gelir olmalıdır.
Geniz tıkanıklığı solunum yollarını yavaşlatan bir hastalık türüdür. Bu sebepten dolayı günlük yaşamada kesinlikle istenmeyen bir hastalıktır. Geniz tıkanıklığına en iyi gelen doğal ilaçlar sıcak bitki çaylarıdır. Özellikle nane aromalı çaylar geniz tıkanıklığının giderilmesine ve hayat kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Fakat bunun yanında geniz tıkanıklığı durumunda öncelikle bir doktor tavsiyesi alınması gerekmektedir.
Geniz Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Geniz tıkanıklığı solunumla ilişkili bir hastalıktır. Bu sebepten dolayı ilk belirtiler solunum ile başlamaktadır. Solunum esnasında hırıltı hisseden, burnu tıkanan kişilerin geniz tıkanıklığı hastalığından şüphelenmeleri doğaldır. Aynı zamanda geniz tıkanıklığına sahip kişilerin sık sık balgam çıkardığı gözlemlenmektedir. Balgam çıkması da geniz tıkanıklığının iyileşmesi yolunda olumlu bir adımdır.
Bebeklerde ise geniz tıkanıklığı genellikle davranışlardan anlaşılır. Ağlama krizine giren, uyku uyumayan ve yemek yemeyen kısacası huysuzlaşan bebeklerde geniz tıkanıklığından şüphe edilebilir. Bebeklerde geniz tıkanıklığı çok sık rastlanan bir durum olsa da son derece önemli bir husustur. Geniz tıkanıklığı anlaşılmayıp yaşamına o şekilde devam eden bebeklerin yaşam kalitesi minimum seviyelere inecektir.
Geniz Tıkanıklığı Neden Olur?
Geniz tıkanıklığı özellikle kış aylarında sık sık karşılaşılabilen bir hastalık türüdür. Genellikle iltihap şeklinde olan bu hastalık zaman zaman ise temizlik amacıyla kimyasal maddelerle haşır neşir olan kişilerde de gözlemlenebilir. Bu ve benzeri ortamlarda çalışan kişilerin maske ile çalışmaları tavsiye edilmektedir.
Geniz tıkanıklığı çoğu zaman ise alerjisi bulunan kişilerde meydana gelen bir hastalık türüdür. Özellikle polen, toz, tüy gibi şeylere alerjisi olan kişilerin geniz tıkanıklığına ne iyi gelir konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bu kişilerde geniz tıkanıklığı çok sık meydana gelmektedir. Bu tip durumlarda da deniz suyu katkılı burun spreyleri son derece kurtarıcı rol oynayabilmektedir. Bu tip burun spreylerini kullanırken ise son kullanma tarihine bakmak son derece önemlidir.
Geniz Tıkanıklığı Kaç Gün Sürer?
Geniz tıkanıklığına sahip kişilerin iyileşme süreci tamamen kişinin bağışıklık sistemine ve kendine iyi bakmasıyla bağlantılı bir durumdur. Bu sebepten dolayı geniz tıkanıklığı hastalarının iyileşme süreci ile ilgili kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak burun spreyi kullanmak ve geniz tıkanıklığına ne iyi gelir konusunda bilgi sahibi olup hastalığı giderici faaliyetlerde bulunmak bu süreci hızlandıracaktır.
Burun Ve Geniz Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Burun ve geniz tıkanıklığı özellikle kış aylarında pek çok insanın baş belasıdır. Bu hastalığa sahip kişilerin en çok araştırdığı konulardan bir tanesi de geniz tıkanıklığına ne iyi gelir olduğu bilinmektedir. Bu hastalıktan kurtulmanın pek çok farklı yolu vardır. Genellikle yetişkin bireyler bu tip hastalıklarda alternatif tıp yöntemlerine yönelse de geniz tıkanıklığı gibi solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda kesinlikle bir doktor tavsiyesi alınmalıdır. Bunun dışında geniz tıkanıklığının giderilebilmesi için yapılabilecek faaliyetler şunlardır;
- Özellikle kış aylarında yaşanan bu hastalık için nane aromalı bitki çayları vazgeçilmez bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.
- Geniz tıkanıklığı ve boğaz ağrısı çeken kişilerin hastalık süresince atkı ve bere takması tavsiye edilmektedir.
- Doğal burun spreyi olarak evde yapılabilen tuzlu suyun burna püskürtülmesi de geniz tıkanıklığına iyi gelebilecek çözümler arasındadır.
- Sıcak bir duş ile nemli bir ortam yaratılması mukusun yumuşaması ve iltihabın atılması için son derece etkili bir yöntemdir.
- Sıcak ıslak havlunun yüze serilmesi de mukusun yumuşamasını sağlayan önemli bir faktördür.