Göz Yogası Nedir? Göz Yogası Nasıl Yapılır? - Sağlık List

Göz Yogası Nedir? Göz Yogası Nasıl Yapılır?

Göz yogası ilerleyen yaşına rağmen daha aktif ve sorunsuz bir görüş açısına sahip olabilmek için yapılır. Herhangi bir kuruma gitmeden evde rahatlıkla uygulanabilecek belirli metotları içerir. Bilimsel olarakta faydası kanıtlanmış olan göz yogası uygulamaları kişiye fayda sağlamaktadır.

Göz Yogası Nedir?

Göz yogası yapmak ilerleyen yaşta oluşabilecek görme kayıplarının önüne geçecektir. Her bir gelişim süreci kendini tamamlama evresine girdikten sonra azalmış sürecine geçiş yapar. Yaşlılık sürecine giriş yapıldığında hareketler deki azalmalar ve kısıtlamaların en büyük sebebi de budur. Vücudun pek çok yerinde aktif olarak hareket etmeyi sağlayan kas yapıları bulunur. Bu kas yapılarının zamanla işlevini yitirmesi kullanamamaktan kaynaklanır. Bilimsel olarak açıklamasına bakıldığında da gözde bulunan kas yapıları zamanla farklı yönleri ile kullanılamadığından etkisini yitirebilmektedir. Bu anlamda göz yogası büyük fayda sağlar.

Göz Yogası Nasıl Yapılır?

Uzun yıllar göz problemi yaşayan kişilerin veya daha yeni gözlerinde huzursuzluk hissetmeye başlayan bireylerin faydalanabilecekleri bir yoga çeşididir. Göz yogası yapabilmek olumlu katkıları da bulunan bir süreçtir. Bunun için şu adımlar izlenebilir:

  • Göz yogası egzersizlerinin başında süreyi belirlemek gerekir. Egzersizlere başlanıldığında yapılan her hareketin ardından ortalama 20 saniyede bir aralıklar verilerek devam edilmelidir.

1.Adım

İki el bir araya getirilerek avuç içlerine belirli bir ısı verilir. Elde edilen bu ısı göz kapaklarının üzerine götürülerek burada saat yönünde hareket ettirilmelidir. Bu işlem üç periyottan oluşarak devam ettirilebilir.

2.Adım

Gözlerin algı seviyesini arttırılabilirmek için hızlı bir şekilde göz açıp kapama yöntemi uygulanır. Kişi 10 defa hızlı bir şekilde gözünü açıp kapattıktan sonra dinlenmeye geçilir ve bu süreç 5 farklı periyottan oluşarak devam eder.

3.Adım

Kolların dirseklerle beraber yan tarafta birleştirilerek elin baş parmağının önde tutulmasıdır. Vücudu kıpırdatmadan baş kısmının sağ ve sol kısımlarına iki elin baş parmağı getirilerek önce sağ sonra sol parmağı sıra ile bakılır. Bu işlem 15 periyottan oluşarak devam ettirilebilir.

4.Adım

Başı hareket ettirmeden gözün sabit bir noktasına denk gelecek şekilde sağ ve sol elin baş parmağı getirilerek gözleri hareket ettirilmelidir. Burada önemli olan sağ ve sol baş parmakların daha aşağı bir pozisyonda oluşu ve gözlerinde aşağıya yönelik olarak hareketlerine devam ettirilmesidir. En az 5 periyottan oluşacak şekilde uygulanmalıdır.

5.Adım

Baş parmağı kullanarak öncelikle aşağı yönlü sonra yukarı yönlü kaldırılması ve her bu kaldırıp indirme noktasında gözlerin takip etmesi gerekir. Sırasıyla önce sol sonra sağ kolun ulaşabildiği noktaya kadar götürülmesi göz takibi ile işlem tamamlanır. 5 periyottan oluşarak bu süreç devam ettirilebilir.

Göz Yogası Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Göz yogasının yararları gündelik hayatın içerisinde oluşan stresi ve yorgunluğu en aza indirecektir. Özellikle ekrana uzun süre bakma durumunda kalınan bir işte çalışılıyorsa göz yogası gözün dinlenmesine ve uzun süreli maruz kalınan ışınların etkisinin azalmasına katkı sağlar. Özellikle uzmanların da önerdikleri mola verme aralarında bu yogalar yapılarak süreç desteklenebilir.

Gözün yorgunluğunu arttıran mor ötesi ışınlar, havadaki yoğunluk veya stres faktörü göz yogası yardımı ile daha kötü bir hal almadan iyileştirilebilir.

Gözdeki yorgunluktan kaynaklı olarak başta oluşan ağrıların azalmasına da sebep olacaktır. Daha iyi bir görüş elde edebilmek ve netliği arttırabilmek göz yogası ile mümkün hale gelir. Göz içerisindeki kan basıncı arttırılarak retina bölgesindeki netlik çoğaltılır.

 

Oy Ver

Yorum yapın