Hamile Kadınlar için Korona Virüs Rehberi - Sağlık List

Hamile Kadınlar için Korona Virüs Rehberi

Korona virüs salgınının insan hayatını tehdit etmesiyle birlikte özel risk grubunda yer alan bireylerin daha çok tedbirli olmaları ve dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamile kadınlarda bu grupta yer alan bireylerdir. Anne adayları bu durumda bebeğine ve kendisine zarar geleceğinden korkarak endişeye kapılabilir. Yapılan araştırmalar sonucundan annesinden kaynaklı virüsle doğan bir bebek yoktur. Anneler kendileri ve bebeklerinin sağlığı için endişe kapılmamalı fakat gerekli tedbirleri alarak korona virüse karşı korunmalıdır.

Anneden çocuğa bulaşma mümkündür, ancak şu ana kadar böyle bir vaka bildirilmemiştir. Bununla birlikte korona virüs ailesinin diğer üyelerinin ve önceki salgınlara neden olan diğer virüslerin hamilelikte ciddi komplikasyonlara neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle yine de dikkatli bir şekilde ilerlemek ve tüm hijyen kurallarına tam olarak uymak gerekir.

Hamileler Korona Virüsten Nasıl Korunmalı?

En önemli şey temel hijyen kurallarına uymaktır. Hamilelerin sağlıklı beslenme, temel ve kişisel hijyen kurallarına uymaları ve tehlikeli ortamlardan uzak durmaları çok önemlidir. Özellikle bu dönemde kapalı ve boğucu bir ortamda bulunmayınız ve toplu taşıma araçlarında mümkün olduğunca dikkatli olun. Mecbur kalmadıkça hastane gibi ortamlarda bulunmayınız.

Hamileler İçin Korona Virüs Önlemleri

Hamileler diğer herkesten daha tedbirli ve gözü açık olmalıdırlar. Bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için güçlü bir bağışıklık şarttır. Bu bağışıklığı kazanmanın en iyi iki yolu hijyen ve sağlıklı beslenmektir.

  • Bulundukları ortam sık sık havalandırılmalı.
  • Acil bir durum dışında dışarı çıkılmamalı.
  • Zorunlu olmadıkça toplu taşıma kullanılmamalı.
  • Kişisel eşyalar ev içinde paylaşılmamalı.
  • Eller sürekli dezenfekte edilmeli.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenme ihmal edilmemeli.
  • Günde en az 2 litre su içilmeli.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için diyet oluşturulmalı.
  • Sarılma ve tokalaşma gibi temaslardan uzak durulmalı.

Hamile kadınlar bu sürecin geçici olduğunu bilmelidirler. Kendi beden sağlıkları bebeği de etkileyebileceğinden dolayı olası risk faktörleri en az düzeye indirilmelidir.

Doğumdan Sonra Anneden Bebeğe Bulaş Mümkün Mü?

Doğumdan hemen sonra bulaşıcı hastalıklar anneden bebeklere bulaşabilir. Virüsün kuluçka süresinin 14 gün olduğu düşünüldüğünde yeni doğum yapmış annelerin bu süreyi dikkate almaları ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Anne herhangi bir hastalıktan şüphelenirse,  gerekli hijyen önlemlerini alarak bebeğini emzirmeye devam edebilir.

Anne Sütünden Bebeğe Virüs Geçer Mi?

Korona virüsün ilk çıktığı zaman virüse karşı tedbir kapsamında anneler bebeklerini emziremiyordu. Güncel çalışmalar sonucunda anne sütünün hiçbir şekilde bebeğe virüs bulaştırmadığı kanıtlandı. Uzmanların bu durumu açıklamasında sonra artık anneler bebeklerini emzirmeye başladılar. Uzmanların açıklamasına göre bebekler annelerinden ayrılmamalı ve bebekler anne sütüyle beslenmeli.

Hamile Kadınlar Daha Büyük Risk Altında Mı?

Korona virüsün hamile kadınlar ve bebekler üzerinde olası etkileri sürekli araştırılıyor ve uzmanlarca açıklanıyor. Bu zamana kadar hamile kadınların diğer bireylere göre daha büyük risk taşıdığıyla alakalı hiçbir kanıt yoktur. Kadınlar hamilelik sürecinde uğradıkları hormon ve bağışıklık sistemi değişikliği sebebiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenebilirler. Hamile kadınlar yukarıda bahsettiğimiz kurallara uymalı ve meydana gelen bir virüs semptomu karşısında bir uzmana danışmalıdırlar.

Korona Virüs Doğum Şeklini Etkiler Mi?

Hamile kadınlarda doğum şekli doktor bildirisi üzerine birçok sebepten dolayı değişime uğrayabilir. Korona virüs doğum şeklini belirlemek için tek başına yeterli bir sebep değildir. Anne izolasyondayken sezaryen yapılmaz ve sonraya ertelenir. Eğer bunun için yeterli zaman yok ise anne adayı için gerekli önlemler alınarak doğum gerçekleştirilir. Korona virüs erken doğum riskini arttırdığından gebeliğin son dönemlerinde yakından takip edilmelidir. Gebelerin kan oksijen satürasyonunu %95’in üzerinde tutmak fetüsün anne karnındaki gelişimini tamamlaması için çok önemlidir. Bu nedenle prenatal satürasyonu azalmış gebelere oksijen desteği sağlanabilir.

Oy Ver

Yorum yapın