Huzursuz bacak sendromu hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen yaygın bir sinirsel hastalıktır. Hastalar genellikle tam olarak tarif etmese de kaşıntı, titreme, huzursuz ağrı, yanma ve karıncalanma gibi semptomlarla karakterize bir hastalıktır.
Bazı durumlarda huzursuz bacak sendromu, kas krampları ve uyuşma ile karıştırılabilir. Bu, hastalığın teşhis ve tedavi sürecinin başlamasını geciktirir. Bu nedenle problemin kaynağını belirlemek için bacak huzursuzluk sendromu olan hastalara detaylı bir inceleme yapılması çok önemlidir.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
Hastalığın nedeni hiçbir hastada net olarak belirlenmemiştir. Genel nedeni beynin kas hareketlerini yönetmek için salgıladığı bazı hormonlardır. Çocuklarda bile görülebilen bu hastalık, yaşın ilerlemesiyle birlikte de ortaya çıkabilir. 40 yaşın üzerinde daha sık görülürken, genetik bir miras olduğu da uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Bazı kadınlar hamilelik sırasında huzursuz bacak sendromuyla karşılaşabilir. Doğumun ardından belirtiler ortadan kalkar ve anne normal yaşamına geri döner.
Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Hastalıktan mustarip kişiler genellikle belirtileri tarif etmekte güçlük çekerler. Huzursuz bacak sendromu oldukça rahatsız edici ve günlük yaşamı son derece olumsuz etkileyen sancılı belirtilere sahiptir. Huzursuz bacak sendromlu hastaların semptomları şu şekilde sıralanabilir:
- Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
- Dizlerde karıncalanma, kaşıntı ve yanma
- Huzursuzluk nedeniyle sürekli hareket etme
- Geceleyin gelen şiddetli ağrılar
- Bacaklarda istemsiz gerçekleşen seğirmeler
Bazı hastalar huzursuz bacak sendromunu diğer sinir hastalıklarıyla karıştırabilir. Çoğunlukla kramp ve kas ağrılarıyla karıştırıldığı görülmüştür. Bu belirtilere sahipseniz, tedaviyi geciktirmemek adına alanında uzman bir hekime randevu almalısınız.
Huzursuz Bacak Sendromu Çeşitleri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu teşhisinde hastalığın çeşidi de önemlidir. Huzursuz bacak sendromu temelde İdyopatik (Primer) ve Sekonderolarak 2 ayrı gruba ayrılır. Çeşidine bağlı olarak hastalığın belirtileri ve tedavi süreci değişkenlik gösterebilir.
İdyopatik Huzursuz Bacak Sendromu: Hastalığın bu çeşidinde neden tam olarak kesin değildir. Bununla birlikte en yaygın huzursuz bacak sendromu çeşidi olarak biliniyor. Genellikle aile geçmişinden gelen genetik bir rahatsızlık olarak teşhis edilir.
Sekonder Huzursuz Bacak Sendromu: Sekonder huzursuz bacak sendromunun altında genellikle başka hastalıklar yatar. Bu hastalıklar başlıca böbrek hastalıkları, anemi, romatizma veya vitamin eksikliği olabilir. Demir eksikliği yaşayan bireylerde daha sık görülmüştür.
Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Huzursuz bacak sendromu olduğu düşünülen hastanın aile ve sağlık geçmişi doktor tarafından detaylıca incelenir. Ailesinde huzursuz bacak sendromu rahatsızlığı bulunan kişiler daha çok risk altındadır. Hastanın öyküsü dinlendikten sonra fiziksel muayene yapılır. Teşhis ve tedavi aşamasında alanında uzman bir uyku hastalıkları hekimiyle görüşmek hastanın yararına olacaktır. Fizyolojik testler sonucunda hastalık kolaylıkla teşhis edilebilir. Tedaviye başlamak ve titizlikle devam etmek çok önemlidir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisine başlamadan önce hastalığın çeşidi öğrenilmelidir. Sekonder huzursuz bacak sendromuna neden olan bir hastalık varsa bunun teşhisi uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Böyle durumlarda altta yatan hastalığı tespit etmek ve tedavi etmek daha önceliklidir. Hastalığın tedavisi tüm bu teşhislere bağlıdır.
Doktor tarafından verilen egzersizler, masaj ve kompres uygulamaları da tedaviye dahil edilebilir. Tedavi aşamasında beslenme de gözden geçirilmeli ve hastalığı tetikleyen besinler diyetten çıkarılmalıdır. Kafein bu hastalığı tetikleyen bileşiklerden biri olduğu için tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra huzursuz bacak sendromunu tetikleyen en temel faktörler sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzıdır. Yaşam kalitenizi geri kazanmak ve hastalığın hissettirdiği ağrıyı en aza indirmek için teşhis ve tedavi süresi boyunca doktor talimatlarına uymalısınız.