Kadınlarda Hormon Bozukluğu Belirtileri - Sağlık List

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Belirtileri

Hormonlar kişilerin büyümesini ve gelişmesini sağlarken aynı zamanda üremelerine, ergenliğe girmelerine yardımcı olur. Düzenli bir şekilde çalışmaları ve görevlerini yapmaları özellikle kadınlarda büyük önem taşır. Bazı rahatsızlıklar, nedenler ve dış etkenler hormonların dengesini bozmaya neden olurken düzenli çalışmalarına engel olur. Bu durumlar hormon bozukluğuna işaret eder ve son derece kritik sonuçlarla neticelenir.

Hormon bozukluğu yaşayan kadınlarda tüylenme, ergenlik döneminin yaşanmaması, uyku düzeni bozuklukları ve adet döngüsünün oluşmaması gibi belirtiler oluşabilir. Kadınlarda üreme sistemini etkileyen belirtilerin oluşması beraberinde sağlık sorunları getireceğinden mutlaka bir uzman hekimden destek alınmalı ve hormon bozukluğu tedavisi için vakit kaybedilmemelidir.

Hormon Bozukluğunun Neden Olduğu Sağlık Sorunları

Kadınlarda başta üreme sistemi olmak üzere tüm hayati süreçleri etkileyen hormonların bozulması kişiden kişiye farklı belirtilerle ortaya çıkar. Adet döngüsünün bozulması, hızlı kilo alıp verme, göğüslerde hassasiyet, terleme, kemik erimesi gibi belirtiler sıklıkla görülür. Hormonların bozuk olduğu ve tedavi edilmemesi durumunda kişilerde oluşabilecek sağlık sorunları ise;

  • Progesteron bozuklukları; progesteron hormonu rahimi hamileliğe hazırlayan ve adet döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Bu hormon bozukluğunun oluşmasında rahim içi rahatsızlıklar oluşarak adetlerin değiştiği gözlemlenir.
  • Östrojen bozuklukları; üreme sistemini en çok etkileyen östrojen hormonu kısırlık, isteksizlik ve cinsel sorunları beraberinde getirir.
  • TSH bozuklukları oluşması durumunda metabolizma olumsuz etkilenerek kilo alıp verme, depresyon ve cinsel yaşamın olumsuzlukları ortaya çıkar.

Kadınlarda En Çok Görülen Hormon Bozukluğu Etkileri

Üreme sistemini etkileyen hormonların düzenli ve sağlıklı işlevlerini yerine getirememesi bozulmaları anlamına gelir. Kadınlarda ciddi sağlık sorunları oluşturan hormon bozuklukları en çok tüylenme şeklinde etki gösterir. Tüylenmeler en çok da genç bireylerde ciddi bir hormon bozukluğu olarak ortaya çıkar.

Tüylenmeye neden olan polikistik over sendromu en sık görülen hormon bozukluğunun başında gelir. Polikistik over sendromu görülmesi halinde tüylenme ve adet düzensizlikleri oluşarak kadınların yaşamlarını ciddi şekilde etkiler. Bazı durumlarda tedavi edilmemesi halinde yumurtlamayı da olumsuz yönde etkilemeye başlar.

Hormon Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

Hormon bozukluğu oluşması durumunda kadınlardaki tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterirken genelde olumlu sonuçlanır. Bozuklukla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunları da uygulanan tedavi yöntemleriyle kendiliğinden giderilebilir.

Öncelikle hormon bozukluğu tedavilerinde fiziki muayene yapılarak klinik bulgular araştırılıp hasta hikâyesi öğrenilir. Hormon bozukluğu testleri uygulanarak ne ölçüde çalıştıkları tespit edilmelidir. Hormon bozukluğu teşhisi konulmasının ardından kadın ve erkeklerde farklı tedavi şekilleri belirlenerek hormon takviyeleri alınması sağlanır.

Hormon tedavileri bozuklukların giderilmesi açısından büyük önem taşırken ihmal edilmemesi gereken bir süreçtir. Kişinin klinik destekler yanı sıra hormon bozukluğunun giderilmesi için kendisinin de uygulayabileceği sürece destek olan yöntemler bulunur. Sağlıklı beslenmek, kilo vermek, egzersiz yapılması gibi sağlıklı yaşam önerileri hormonların düzenlenmesine yardımcı olur.

Oy Ver

Yorum yapın