Kulak mantarı dış kulak yolunda oluşan mantar enfeksiyonu, otomikoz veya halk dilinde kulak mantarı olarak bilinir. Bu mantarlar, deri ve yumuşak doku mantarlarıyla oldukça benzerdir. Dünya genelinde oldukça yaygın olan bu hastalık genellikle tropikal bölgede yaşayanlarda sıkça rastlanır. Isı, nem ve tozlu havanın olduğu ortamlarda bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Aşırı terleyen, su sporları yapan ve kulaklarını aşırı kaşıyan kişilerde sıkça görülür.
Kulak Mantarının Belirtileri Nelerdir?
Kulak mantarı oldukça rahatsız edici olan bir hastalıktır. Eğer sıkça kulak kaşıntınız yaşıyorsanız bu hastalığın belirtilerini taşıyıp taşımadığınızı kontrol edin.
- Kaşıntı ve şişlik
- Kulakta oluşan ağrı
- Kulaklarda çınlama
- Kulakta doluluk hissi
- Akıntı
- İşitme problemleri
Kulak mantarı rahatsızlığında akıntı en sık görülen semptomlardan biridir. Farklı renklerde kulak akıntıları görülebilmektedir.
Kulak Mantarına Ne İyi Gelir?
Kulak akıntısını hafif semptomlar ile geçiriyor ve doktora gitmek istemiyorsanız, alternatif yöntemler aracılığı ile düzenli kullanımda kulak mantarı oluşan bölgenin iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
1.Sarımsak: Yemeklerde sıklıkla kullandığımız sarımsak, içerdiği ağrı kesici ve güçlü antimikrobiyal bileşenler yardımıyla birçok sağlık sorununda destekleyici gıda olarak kullanılmaktadır. Sarımsak ile müdahale için öncelikle 1-2 diş sarımsak ezin, ezilmiş sarımsağı 2 yemek kaşığı hardal yağı ve iki adet karanfil ile birlikte pişirin. Kıvamı siyahlaşana kadar bekleyin ve süzme işlemi uygulayın. Ilık olarak kulağınıza birkaç damla damlatın. Sarımsak uygulaması, kulak içinizde oluşan mantar enfeksiyonuna güçlü bir etki yaratacaktır.
2.Zeytinyağı: Kulağınızda kir oluşmuş ve doluluk hissediyorsanız şunu bilmelisiniz ki o ortam kulak mantarı enfeksiyonu için mükemmel bir barınma alanıdır. Kulak kirinizi aşırı tahrişe neden olmayacak şekilde düzenli temizlemelisiniz. Zeytinyağı bu tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Zeytinyağını kısık ateşte ısıtarak iltihaplı olan kulağınıza damlatarak bölgenin emilimini bekleyin. Kulak temizleme çubuğu yardımıyla bölgeyi temizleyin ve kiri alın. Yapılan işlem kulağınızı rahatlatacaktır.
3.Elma Sirkesi: Antibakteriyel ve antifungal gibi özelliklere sahip olan ve alternatif tıpta çokça kullanılan bir üründür. Mantar oluşumuyla savaştığı ve bu konuda güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Pamuk yardımı ile hazırladığınız bu solüsyonu kulak mantarı oluşumu yaşanan bölgeye yerleştirin. Beş dakika kadar bekledikten sonra pamuğu çıkartın ve bölgeyi hafif bir şekilde zarar vermeden temizleyin.
4.Fesleğen: Aromatik bir bitki olan fesleğen antioksidan, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde müthiş bir şifa kaynağıdır. 4 veya 5 adet fesleğen yaprağının suyunu çıkarmak için ezin. Suyu mantarın olduğu kulağa ve çevre bölgeye uygulayın. Kulağın içine çok girmemeye çalışın. Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise birkaç damlalık fesleğen yağı ile aynı miktarda hindistancevizi yağını karıştırıp bir pamuk yardımı ile kulağın çevre (dış) bölgesine uygulamak olacaktır.
5.Çay Ağacı Yağı: Mucizelerle dolu çay ağacı yağı, antibakteriyel, antiseptik, antimikrobiyal, antiviral, fungisit, balzamik, balgam söktürücü ve uyarıcı gibi birçok faydası ve özelliği bulunmaktadır. Birkaç damla çay ağacı yağı ile 1 yemek kaşığı zeytin yağını harmanlayın. Elde ettiğiniz karışımı hafif ısıtın ve sterilize edilmiş bir damlalık yardımı ile mantarlı bölgeye damlatın. Damlattıktan sonra yaklaşık olarak 3 dakika kadar yan yatın ve sonrasında yağın boşalması için başınızı çevirin. Bunu düzenli olarak uyguladığınız takdirde ağrılarınız azalacaktır.
6.D Vitamini: Vücudunuzun bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa, karşılaşacağınız sağlık sorunları ile mücadelede o kadar etkili olursunuz. Vitaminler vücut ihtiyacının en önemli kısmını oluşturuyor. D vitamini açısından zengin beslenmek ve takviye almak mantar gibi enfeksiyonlara vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlayacaktır.