Makrobeslenme ile Mikrobeslenme: Bağırsak Florasının Rolü

Makrobeslenme ile mikrobeslenme bağırsak florasının düzeltilebilmesi için ihtiyaç duyulan beslenme türleridir. Makro beslenme içerisinde yer alan besinlerin tüketilmesi ve mikro beslenme içerisinde yer alan besinlerin tüketilmesi sayesinde bağırsak  florasının düzenlenmesi sağlanır. Mikro ve makro besin gruplarının doğru şekilde kullanılması sayesinde vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı şekilde çalışması sağlanır. Bağırsak florasının bozulması durumunda kişilerin vücudunda çeşitli hastalıkların meydana geldiği görülebilir.

Makrobeslenmede Tüketilmesi Gereken Ürünler

Makrobeslenme ile mikrobeslenme sayesinde bağırsak florasının daha sağlıklı olması ve vücudun daha doğru şekilde çalışması sağlanabilir. Makro besinler organların daha doğru şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin gruplarıdır. Makro beslenme grubu içerisinde yer alan ürünler karbonhidratlar yağlar proteinler ve lifler olarak açıklanabilir. Makro beslenme ürünlerini duyulan ihtiyaç kişilerin yaşına ve fiziksel yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Organların daha doğru şekilde çalışabilmesi için makro besinlerin gün içerisinde düzenli şekilde tüketilmesi gerekir. Makro beslenme içerisinde yer alan besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi sonucunda daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirken daha enerjik hissedebilmek de mümkündür.

Karbonhidratlar makro beslenme grubu içerisinde yer alan ürün grubudur. Karbonhidratlar vücudun ihtiyaç duymuş olduğu enerjinin alınmasını ve depolanmasını sağlar. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu karbonhidratların yeterince alınması sayesinde sindirim sisteminin daha doğru şekilde çalışması ve bağırsak sağlığının korunabilmesi mümkündür. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu karbonhidratların alınması sayesinde karbonhidratlar içerisinde bulunan lifler de bağırsak florasının düzenlenmesini sağlayacaktır.

Proteinler de makro besinler içerisinde yer alan öğün gruplarıdır. Proteinler özellikle sporcuların kas dokusunun korunabilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi için ihtiyaç duymuş olduğu ürün gruplarıdır. Gün içerisinde ihtiyaç duyulan karbonhidrat miktarının alınması sayesinde kasların daha sağlıklı olması ve güçlenmesi sağlanır. Ayrıca proteinlerin kullanılması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi bu sayede de metabolizmanın daha doğru şekilde çalışması sağlanabilir.

Yağlar makro besinler içerisinde gösterilebilecek son ürün grubudur. Bağırsakların doğru şekilde çalışabilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi için gün içerisinde vücudun ihtiyaç duymuş olduğu yağ miktarının alınması gerekir.

Beslenmede Mikro Besinler

Makrobeslenme ile mikrobeslenme ile bağışıklık sisteminin güçlendirilebilmesi amaçlanır. Makro beslenme grubunda yer alan ürünlerin tüketilmesi kadar mikro beslenme grubunda yer alan ürünlerin tüketilmesi de vücut fonksiyonlarının doğru şekilde çalışabilmesi için önemlidir. Mikro besinler makro besinlerle karşılaştırıldığında vücudun daha az ihtiyaç duyduğu besin grupları olarak açıklanabilir. Mikro besinler içerisinde vitaminler ve mineraller gösterilebilir. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu mikro besinlerin alınması sayesinde vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi sağlanır. Daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için tüketilmesi gereken mikro besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • A C D E K vitaminleri
  • Demir
  • Potasyum
  • Sodyum
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Çinko
  • Magnezyum

Bağırsak Florasının Önemi

Makrobeslenme ile mikrobeslenme bağırsak florasının düzenlenebilmesi bu sayede de vücudun ikinci beyni olan bu organın daha sağlıklı şekilde çalışması sağlanabilir. Bağırsak florasının düzenlenmesi sayesinde hem bağırsakların hem de sindirim sisteminin daha doğru şekilde çalışabilmesi mümkün olacaktır. Bağırsak florasının düzenlenebilmesi için flora içerisinde bulunan bakterilerin dengede tutulması gerekir. Bağırsaklar içerisinde bulunan iyi huylu bakterilerin ve kötü huylu bakterilerin dengede tutulması sayesinde bağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışması sağlanır.

Bağırsak florasında meydana gelen bozulmalar sonucunda sindirim sisteminin doğru şekilde çalışmaması ve bağışıklık sisteminde çeşitli hastalıkların ortaya çıkması gibi problemlerle karşılaşılır. Bağırsak florasının bozulması aynı zamanda sindirim problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olacağından floranın düzeltilmesi gerekir. Bağırsak florasından düzeltilebilmesi için doğru şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. Bağırsaklarda bulunan iyi huylu ve kötü huylu bakterilerin dengede tutulabilmesi için mikro besinlerin ve makro besinlerin yeterince tüketildiğine emin olunmalıdır.

Floranın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Makrobeslenme ile mikrobeslenme ile bağırsak florasının dengede tutulması amaçlanır. Bağırsak florasının dengede tutulmaması ve floranın bozulması sonucunda vücutta çeşitli olumsuz etkilerin yaşandığı görülecektir. Bağırsak florasının bozulması sonucunda ortaya çıkan problemler kişiden kişiye farklılık gösterir. Doğru şekilde beslenilmemesi durumunda ortaya çıkan flora bozukluğunun vücuda etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şişkinlik ve gaz problemleri
  • Şiddetli karın ağrısı
  • İshal ve kabızlık
  • Hastalıklara daha kolay şekilde yakalanma
  • Kilo değişimleri
  • Ağız kokusunun ortaya çıkması
5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın