Meditasyonun Bilimsel Faydaları ve Nasıl Başlanmalı? - Sağlık List

Meditasyonun Bilimsel Faydaları ve Nasıl Başlanmalı?

Meditasyonun bilimsel faydaları ile kişilerin vücuduna sağlamış olduğu faydaların öğrenilebilmesi mümkündür. Meditasyon yapan kişilerin daha az strese sahip olduğu ve kendini daha huzurlu hissettiği görülmüştür. Meditasyon yapan ve meditasyon yapmayan kişilerin karşılaştırılması durumunda meditasyon yapan kişilerin hem daha sağlıklı olduğu hem de daha iyi bir psikolojiye sahip olduğu açıklanmıştır. meditasyon yapmaya yeni başlayan veya uzun süredir meditasyon yapan kişiler daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olacaktır.

Meditasyonun bilimsel faydaları:

Anksiyetenin Kontrolü

Meditasyonun bilimsel faydaları arasında ilk sırada anksiyetenin kontrolü gösterilebilir. İnsanların meditasyon yapmaya başlamasının sebepleri arasında stres seviyelerinin çok yüksek olması gösterilebilir. Stres seviyesi çok yüksek olan kişiler bu stres seviyesini minimuma indirebilmek için meditasyon yapmaya yönelirler. Meditasyon yapan kişiler ile gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda belirli bir süre meditasyon yapan kişilerde depresyon veya anksiyete problemlerine daha az rastlandığı görülmüştür.

Düzenli olarak meditasyon yapan kişilerin stres ile daha kolay baş edebildiği ve travma sonrası yaşanabilecek stres bozukluklarına daha az yakalandığı da görülmüştür. Meditasyona başlamak isteyen kişilerde düzenli olarak meditasyon yaptıkları takdirde stres seviyesini azaltabilir panik atakları kontrol altına alabilir ve anksiyeteyi kontrol edebilme şansı elde edebilir.

Hafıza Kaybının Azaltılması

Meditasyonun bilimsel faydaları arasında gösterilebilecek bir diğer fayda ise hafıza kaybını minimuma indirmesidir. Kişilerin berrak düşüncelere sahip olması ve dikkat toplayabilme yeteneğinin yüksek olması daha genç zihinlere sahip olmasını sağlayacaktır. Meditasyon yapan kişilerin dikkatini toplayabilme başarısı gösterdiğinden bu kişilerde yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilecek hafıza kayıpları minimuma indirilmektedir.

Düzenli olarak meditasyon yapan kişilerde yapmayan kişilere kıyasla hafıza kaybına daha az rastlandığı ve meditasyon yapan kişilerin zihinsel hızının gelişim gösterdiği görülmüştür. Düzenli olarak meditasyon yapılması sırasında kişiler dikkatini toplamayı öğreneceğinden zihinsel berraklığa sahip olacak ve bu sayede yaşa bağlı hafıza kaybı problemleri ile daha az karşılaşacaktır.

Bağımlılıklarla Mücadele

Meditasyonun bilimsel faydaları arasında bağımlılıklarla mücadeleye yardım etmesi de gösterilebilir. Düzenli olarak yapılan meditasyon sayesinde zihinsel disiplin sağlanabileceği gibi öz kontrol özelliği de geliştirilebilir. Meditasyon sayesinde gerçekleştirilen öz kontrol özelliği sayesinde kişilerin bağımlılıklardan kurtulabilmesi için daha kesin adımlar attığı görülmüştür. Düzenli olarak meditasyon yapan kişiler meditasyon sırasında iradelerini ve tepkilerini eskiye oranla daha fazla kontrol edebilmektedir.

Gerçekleştirilen meditasyon sayesinde alkol bağımlılığı sigara bağımlılığı gibi bağımlılık türlerini bırakılabilmesi mümkün olacaktır. Meditasyon ayrıca duygusal bağımlılığın ve duygusal yemek yeme probleminin de çözümünde faydalıdır. Düzenli olarak meditasyon yapan kişilerin bağımlılıklarının azaldığı kolay şekilde kilo verdikleri ve istenmeyen alışkanlıklarını daha kolay şekilde değiştirdikleri görülmüştür. Bu nedenle başta alkol ve sigara bağımlılığı olmak üzere duygusal yemek yeme bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı veya sosyal medya bağımlılığı bulunan kişilerin meditasyon yapmaları önerilir. Meditasyon sağlamış olduğu faydaları sayesinde hem daha sağlıklı zihinlere hem de daha sağlıklı bedenlere sahip olabilmeyi mümkün hale getirecektir.

Ağrıların Kontrolüne Yardımcı Olması

Meditasyonun bilimsel faydaları araştırılırken düzenli olarak meditasyon yapan kişilerin ağrı eşiklerinde bazı değişiklikler meydana geldiği görülmüştür. Kişilerin ağrıyı algılayabilmesi beyin ile mümkün olduğunda beynin daha efektif şekilde çalışması durumunda ağrıyı daha az hissedebilmek mümkün olacaktır. Düzenli olarak yapılan meditasyon sayesinde ağrının kontrol edilmesini sağlayan beyin hücrelerinin daha aktif hale geldiği görülmüştür. Aktif hale gelen bu beyin hücreleri sayesinde kişilerin ağrıya karşılığı daha az duyarlı olduğu açıklanmıştır.

Meditasyon yapan kişiler ve meditasyon yapmayan kişiler aynı seviyede acı çekebilirler. Meditasyon yapan kişiyle meditasyon yapmaya yani kişiyi birbirinden ayıran nokta ise bu ağrının üstesinden nasıl gelinliğidir. Meditasyon yapmayı seven kişiler gerçekleştirmiş olduğu meditasyon sayesinde ağrı algısını hafifletebilme şansı elde ederler. Beyinde bulunan ağrı algısının kontrol altına alınabilmesi sayesinde kronik ağrıların tedavi edilebilmesi mümkün hale gelecektir.

Oy Ver

Yorum yapın