Organik Besinler Nedir? Nasıl Olmalı? - Sağlık List

Organik Besinler Nedir? Nasıl Olmalı?

Organik besinler içinde hiçbir katkı bulundurulmayan ürünlerin adıdır. Yetiştirilme ve büyüme esnasında hiçbir tarım ilacı, yapay gübre kullanılmamaktadır. Vücut bu besinleri en doğru şekilde işlemektedir. Ülkemizde ve dünya genelinde tarım alanlarının azalması ve nüfusun artması ile organik ürünlere olan ihtiyaç artmaktadır. Ancak insan ihtiyaçlarını karşılamak için organik tarımdan uzaklaşılmaktadır. Daha hızlı besin üretimi ve ihtiyaçların artması da organik tarım alanlarının ve ürünlerinin azalmasına neden olmaktadır.

Hangi Besinler Organik Olarak Alınmalıdır?

Sağlıklı beslenme için organik besinler tüketmek oldukça faydalıdır. İnsan bedeni günlük besin ihtiyacının karşılanması bu besin türleri ile mümkündür. Organik besinler üç çeşittir. Bu üç gruptaki besinlerin organik olarak alınmasına ve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Organik besinler sırası ile :

  • Karbonhidratlar: Karbonhidratlar günlük yaşamımızda enerjinin %50-60’nın karşılanmasına karşılık gelmektedir. Tüketilen besinler yardımı ile günlük enerji ihtiyacı giderilmektedir. Ekmekler, tahıllar, baklagiller ve unlu mamul ürünleri karbonhidrat kaynaklarının başlıca ürünleridir.
  • Yağlar: Doymuş ve doymamış yağ olarak iki gruba ayrılmaktadır. Günlük enerjinin %30’unun karşılanmasını sağlamaktadır. Süt ve süt ürünleri, zeytinyağları, fındık, ceviz, zeytin, et tavuk, balık ürünleri vücut için gerekli olan enerjinin karşılanmasında en çok tüketilen besinlerin oluşturmaktadır.
  • Proteinler: Vücudun gelişmesi için gerekli besin gruplarıdır. Yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagiller protein ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.

Vücut için gerekli bir diğer besin grubu mineraller ve vitaminlerdir. Çeşitli sebze ve meyveler ile vücudun gereksinimleri karşılanır.

Organik beslenme, pestisit, herbisit ve sentetik gübrelerin kullanılmadığı, genetik modifikasyon içermeyen gıdaların tüketilmesini içerir. Organik besinler, doğal ve sağlıklı büyüme koşullarında yetişir, bu da besin içeriğini artırabilir. Ayrıca, organik tarım çevresel sürdürülebilirliği destekler ve toprak, su ve hava kalitesini korur. Organik beslenme, kimyasal kalıntılardan kaçınarak sağlığı teşvik eder ve alerji riskini azaltabilir. Aynı zamanda organik tarım, biyoçeşitliliği artırarak ekosistemleri güçlendirir. Tüm bu nedenlerle, organik beslenme bireylerin ve çevrenin sağlığını korumak için önemli bir seçenektir.

Tarım İlacı Nedir ve Hangi Besinler Üzerinde Kullanılır?

Tarım ilaçlarının bir adı pestisittir. Tarım alanlarında zararlı böceklerin ve organizmaların engellenmesi amacı ile kullanılmaktadır. Tarımsal alanlarda ürünün verimliliğinin düşmesi, zararlı otların arazi içerisine yayılması ve ürünlere zarar veren böceklerin engellenmesi amacı ile kullanılır. Ancak tarım ürünleri üzerinde kullanılan tarım ilaçları tarım arazilerine, hayvanlara ve doğaya büyük ölçüde zarar vermektedir. Tarım ilaçları kullanılırken dikkat edilmelidir. Aşırı miktarda zirai ilaç kullanımı tarım alanlarının yok olmasına neden olacaktır.

Ülkemizde en çok tarım ilacı içeren besinler araştırmalar sonucu belirlenmiştir. En çok tarım ilacı içeren ürünler şunlardır:

  • Ispanak
  • Elma
  • Şeftali
  • Armut
  • Kereviz, üzüm, domates, biber gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Tükettiğimiz her ürün içeriğinde tarım ilacı yer almaktadır. Vücudumuza besinler yoluyla aldığımız bu zirai ilaçlar kanser gibi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Aşırı miktarda kullanımı ve yiyeceklere entegre olması kişiyi öldürebilmektedir.

Organik Besin Tüketimi İle Sağlıklı Yaşamın Oluşumu

Ülkemizde tarım arazilerinin birçoğunda kullanılan tarım ilaçları nedeni ile  insanlar organik besin tüketmeme sorunu ile karşı karşıya gelmektedir. Yenilen her besinde zirai ilaçlamanın etkileri görülmektedir. Tarım ilacı içeren bir besinin kokusu organik ürünlere nazaran farklıdır. İlaç kokusuna benzer bir koku fark edilir. Tarım alanlarında verimliliğin amaçlanması için kullanılan zirai ilaçlama yöntemi kişi yaşamına zarar vermektedir. Vücuda bilinçsizce giren tarım ilaçları nedeni ile bağışıklık sistemi zarar görmektedir. Organik besinler son dönemlerde talep görmektedir. Fiyatlarının diğer ürünlere nazaran fazla olması nedeni ile düşük bütçeli ve orta gelirli birçok kişi tüketememektedir. Sağlıklı bir yaşam için organik ürünlere ulaşımın zorluğu,  insanları mecburi olarak diğer ürünleri almak zorunda bırakmaktadır.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın