Otitis media, genel olarak orta kulak iltihabı olarak bilinir. Orta kulaktaki zarın çoğunlukla enfeksiyon ile arka tarafında biriken sıvı, orta kulak ve çevresinde şişme, ağrı ve kızarıklık meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu belirtilerin yanında kulağınızda şişlik ya da kızarıklık olması da orta kulak iltihabınızın olabileceğini göstermektedir.
Orta kulak iltihabı her ne kadar kolay bir şekilde atlatılabileceği gibi aynı zamanda kişide işitme kaybına ya da kulak zarının delinmesine neden olabilmektedir. Ortalama dört çocuktan birinin orta kulak iltihabı ile karşı karşıya kalmakta, hastalık bazen hiçbir belirti göstermeden sinsi bir şekilde uzun bir süre devam edebilmektedir.
Orta Kulak İltihabı ile Hangi Durumlarda Karşılaşılmaktadır?
Genel olarak görülen enfeksiyon grip, soğuk algınlığı gibi seyretmekte, orta kulakta bir mukus oluşumu gözlenmektedir. Orta kulak ile burun arkasındaki östaki borusunda şişlik oluşumu var ise, bu şişliğin boşaltılmadığı durumlarda orta kulak iltihabı ile karşılaşılmaktadır. Yaşları henüz ufak olan çocukların orta kulak iltihabı ile karşı karşıya kalmaları halinde erişkin bir bireye oranla oldukça fazla savunmasız kaldığı bilinmektedir. Bunun nedenleri aşağıdaki gibidir;
- Yetişkinlere oranla çocukların östaki borusunun daha dar olması,
- Çocuktaki adenoidlerin yetişkinlere oranla çok daha büyük olması.
Orta kulak iltihabının belirtileri genel olarak şu şekildedir sıralanabilir;
- Halsizlik,
- Baş dönmesi,
- Denge problemi,
- Ateş,
- Kulakta ağrı,
- Hasta olmuş hissi,
- İşitmede azalma veya işitme yitimi,
- Kulak akıntısı.
Küçük çocuklarda ise bu belirtiler biraz daha farklı olabilmektedir. Genel olarak çocuklarda görülen belirtiler;
- Burun akıntısı,
- Kusma,
- İshal,
- Beslenmenin yavaşlaması,
- Kulakları kurcalama isteği,
- Ses tepkisinde azalma,
- Denge problemi.
Orta Kulak İltihabı Durumunda Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır?
Genel olarak orta kulak enfeksiyonu hafif bir şekilde 3-5 günlük bir süre zarfında kendiliğinden iyileşse de ciddi bir problemle karşı karşıya kalma ihtimaliniz de bulunmaktadır. Dolayısıyla ilk önce ilgili bir birime başvurmakta fayda vardır.
Ağrının azaltılması ve ateşin düşürülmesi adına ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaktadır. Şiddetli bir iltihabın tedavisi ise uzman bir hekim tarafından iltihap bulunan iç kısmın temizlenmesi ile gerçekleşmektedir. Hekim tarafından tıkanıklıkların giderilmesi adına çeşitli ilaçlar da verilebilmektedir. Ayrıca gerekli görülen durumlarda çeşitli ameliyatlar da yapılacağından vakit kaybetmeden ilgili bir doktora gösterilmesi de önemlidir. Orta kulak iltihabına ne iyi gelir sorusuna ise şu cevaplar verilebilir.
- Sıcak pres uygulaması,
- Sakız çiğnemek,
- Çay ağacı yağı,
- Elma sirkesi,
- Tuz,
- Fesleğen,
- Soğan,
- Sarımsak,
- Zeytinyağı,
- Kirpi otu.