Romatizma, kas ve kemik hastalıklarını kapsayan genel bir tanımdır. Her yaş aralığında görülebilir. Genellikle sıcak ya da soğuk ile beraber ortaya çıktığı bilinse de bu yanlıştır. Ağrılara sebep olan bu hastalığın kilolu kişileri daha fazla etkilediği görülmüştür. Şiddetli ağrıya neden olup bölgede şişkinliğe yol açabilir.
Romatizma hastalığı sürekli kendini gösteren kronik bir rahatsızlıktır. Bir kişiye romatizma tanısı konulduğunda kişi bu hastalık ile yaşamayı öğrenmelidir. Romatizma sürekli takip edilmesi gereken ve çoğu zaman ilaç kullanımı gerektiren bir hastalıktır.
Romatizma temel olarak iki tipe ayrılır:
- İltihaplı romatizma
- İltihaplı olmayan romatizma
Romatizma Belirtileri Nelerdir?
Romatizmanın belirtileri arasında ilk olarak kas güçsüzlüğü ve şiddetli ağrılar bulunuyor. Bununla beraber deri döküntüleri ve kaşıntıları görülebilir. Romatizmanın genel belirtileri şöyledir;
- Eklemlerde ağrı ve şişlik
- Hareket kısıtlılığı
- Kas güçsüzlüğü
- Cilt sertleşmesi
- El ve ayaklarda şişkinlik
Romatizma olduğundan şüphelendiğiniz belirtiler taşıyorsanız, romatoloji bölümünden randevu alarak uzman bir hekime görünebilirsiniz. Hastalığın evresi ve erken ilaç tedavisi önemlidir.
İltihaplı Romatizma Belirtileri;
İltihaplı romatizma, mikroorganizmaların, bağışıklık sisteminin bozulması, ürik asit ve diğer maddelerin neden olduğu hasar nedeniyle oluşur. Bu genellikle çok acı vericidir. Özellikle iltihaplı romatizma bilindiği üzere sadece yaşlılara özgü bir hastalık değildir. Bebeklerde bile görülebilir. İltihaplı romatizma belirtilerinde;
- Ellerin ve ayakların şişmesi
- His kaybı
- İştah kaybı
- Vücut şişkinliği
- Deri altında şişlik
- Uyku düzensizliği
Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?
Son yıllarda romatizma tedavisinde yeni ilaçların kullanımı ile dikkat çekici başarılar elde edilmiştir. Ancak çoğu romatizmayı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Romatizma tedavisi süreklilik ve takip gerektiren bir süreçtir. Bu hastalığın zaman zaman patlak verebileceği bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki bazı durumlarda romatizma tedavisi ömür boyu sürebilmektedir. Romatizma tedavisinin amacı olası organ tutulumunu önlemek ve hastanın yaşam konforunu en üst düzeyde tutmasını sağlamaktır.
Romatizma Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Romatizma tedavisinde etkili ilaçlar ve yardımcı ilaçlar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Romatizmal ilaç bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Düzenli doktor ziyaretleri ve kan testleri gerektirir. Kortizon, romatizma tedavisinde kullanılan yaygın bir ilaçtır ve bazen hayat kurtarabilir. Fakat bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve doktor kontrolünde bırakılmalıdır. Romatizma ilaçları hap ve iğne şeklinde kullanılabilir. Son yıllarda romatizma ilaçlarının gelişmesiyle birlikte romatizma tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiği söylenebilir.
Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Hastalık ilerlemediği sürece romatizma hastaları egzersiz yaparak kendilerini rahatlatabilir ve ağrılarını dindirebilir. Bu durumda romatizma sorunu olan kişilerin aşağıda sıralanan egzersizleri yapmaları önerilir.
- Halter sporu
- Karın ve bel desteği hareketleri
- Hafif ila orta hızda yürüyüş ve koşu
- Yüzmek
- Bisiklet sürmek
Romatizmal ağrıları gidermenin bir başka yolu da günlük yaşam ve iş hayatındaki stresi azaltmaktır. Eklem ağrılarından geçici olarak kurtulmak isteyenler için; meditasyona, müzik dinlemeye veya yeni bir hobi geliştirmeye yönelebilirsiniz. Bu aktiviteler sayesinde vücuttaki gereksiz gerginlik ortadan kalkacak, romatizma kaynaklı ağrılar da hafiflemiş olacaktır. Bu bağlamda bazı tıbbi araştırmalar, gereksiz sinir ve stresin kas ve kemik ağrılarını tetikleyebileceğini ortaya koyulmuştur.
Çocuklarda Romatizma
Romatizma her yaş grubunda ve çocuklarda görülebilir. Genellikle büyüme ağrısı ile karıştırılır. Eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü ve ateş şikayetleri ciddi şekilde tedavi edilmeli ve değerlendirilmelidir. Çocukların ağrıları ile büyüme ağrılarını ayırt edebilmek için öncelikle ağrıyan bölge dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bacaklar, baldırlar ve bacakların ön kısmı ağrının en sık görüldüğü bölgelerdir. Bu hastalık çocuklarda sınırlı egzersiz kapasitesine neden olabileceği gibi tüm vücut sistemini de etkileyebilir.
“Romatizma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum