Yüz Felci Neden Olur? Yüz Felci Nedir? - Sağlık List

Yüz Felci Neden Olur? Yüz Felci Nedir?

Sinirsel hasarların neden olduğu bir hastalık olan yüz felci, yüzdeki bazı kasların hareket yeteneklerini kaybetmesine yol açmaktadır. Yüz felci, yüzün her iki tarafında görülebildiği gibi tek bir tarafında da görülebilmektedir. Yüz felcinin bazı durumlarda kısa süre içerisinde geçtiği bilinirken, bazı durumlarda ise ancak uzun bir tedavi sürecinde ortadan kalkabildiği bilinmektedir.

Yüz Felci Nedir?

Yüz felci, yüzde yer alan mimik kaslarına beyin üzerinden gelen sinyallerin bazı nedenler ile hasar alması sonucunda kasların hareket yeteneklerini kaybetmeleridir. Yüz felcinin görülme nedenleri arasında sıklıkla mimik kaslarını uyaran sinirlerde iltihap oluşumu, kafa travması ya da baş-boyun bölümlerinde görülen tümörler yer almaktadır.

Yüz felci, görülme sebebine bağlı olarak oldukça kısa bir süre içerisinde iyileşebileceği gibi, uzun süre de sürebilmektedir. Yüz felci hastalığı geçiren kişilerde, kasların hareket yeteneklerini belli bir süre kaybetmelerine bağlı olarak yüz kaslarında sarkmalar ve zayıflıklar görülebilmektedir. Yüz felcinin ortaya çıkış döneminin aniden gerçekleşebildiği ya da aşamalar halinde oluştuğu görülebilmektedir.

Yüz Felci Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yüz felci nedenleri arasında; kafa travmaları, baş ve boyun bölgesinde oluşan tümörler, yüz sinirlerinin hasar alması gibi durumlar yer alabilmektedir. Yüz felcinin görülme sebepleri arasında en yaygın olan durum, bel paralizidir. Bel paralizi görülen kişilerde, yüzün sadece belirli bir tarafı etkilenmektedir. Aynı zamanda inme de yüz felcinin görülme nedenleri arasında sıklıkla yer almaktadır. İnme durumu, oksijen eksikliğine ya da kanama nedeniyle beyne aşırı basınç uygulanması sonucunda oluşabilmektedir. Yüz felcine neden olan diğer durumlar arasında ise; orta kulak enfeksiyonları, kulak hasarları, yüze hasar alınması, doğum travması, kafatası kırığı yer almaktadır.

Yüz felci görülen bireylerde oluşan belirtiler çoğunlukla değişkenlik göstermektedir. Bel paralizi hastalığı sonucunda oluşan yüz felci genellikle bireylerde; yüzün tek tarafında felç oluşumu, gözyaşının azalması, ağızda sarkma durumu, kulakta ve çenede ağrıların oluşması, konuşma bozukluğu, kaslarda seğirmelerin oluşması görülmektedir. İnme sonucunda oluşan yüz felçlerinde ise; bilinç değişiklikleri, denge kurmada zorluk çekme, baş dönmesi, görme bozukluğu görülebilmektedir.

Yüz Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yüz felci tedavisi, yüz felcinin oluşum nedenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bel paralizi hastalığının ardından oluşan yüz felci, bazı tedavi yöntemleri ile ya da belirli bir süreç içerisinde kendiliğinden tamamen iyileşebilmektedir. Bel paralizinin neden olduğu yüz felcinin tedavi edilmesi sürecinde genellikle ağızdan alınan bazı ilaçlara başvurulduğu görülmektedir. İlaçların yanı sıra bazı durumlarda fizik tedaviler ile de süreç desteklenmektedir.

İnme durumunun ardından görülen yüz felci ise, inme için uygulanan tedaviler ile geçirilmektedir. Yüz felci tedavileri arasında, cerrahi yöntemler ile hasarlı sinirlerin alınması ya da onarılması da yer almaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin hepsi, bir uzman kontrolünde gerçekleşmesi gereken yöntemler arasında bulunmaktadırlar.

Yüz felci durumunda, ilk olarak bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmek önemlidir. Tedavi süreci, fizyoterapi, ilaçlar ve cerrahi müdahale gibi seçenekleri içerebilir. Yüz kaslarını güçlendirmek ve esnekliği artırmak için özel egzersizlere odaklanmak yararlı olabilir. Ayrıca yüz kaslarını korumak ve aşırı zorlamaktan kaçınmak önemlidir. Düzenli doktor kontrolleri ile tedavi planının izlenmesi, iyileşme sürecini destekleyebilir. Aynı zamanda, sağlıklı yaşam tarzı, stres yönetimi ve dengeli beslenme gibi faktörlere dikkat etmek, genel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir.

Oy Ver

Yorum yapın