Antikor Terapisi: Bağışıklık Sisteminin Yeni Savaşçısı - Sağlık List

Antikor Terapisi: Bağışıklık Sisteminin Yeni Savaşçısı

Antikor terapisi kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engellemek için kullanılır. Bu terapi yönteminin kullanılması sayesinde bağışıklık sisteminde yer alan hücreler ile kanser hücrelerinin savaşması sağlanır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile birlikte kanser hücrelerinin vücutta yayılmasının engellenebilmesi mümkündür.

Antikor Terapisi Nedir?

Antikor terapisi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan terapi yöntemidir. Bu terapi yönteminin uygulanabilmesi için ilaçların damardan uygulanması gerekir. Hangi ilaçların uygulanacağı ve ilaçların ne kadar uygulanacağı alanında uzman olan doktorların karar vermesi gereken bir süreçtir.

Antikor terapisinin uygulamayı gerçekleştiren hastanelerde uygulanması gerekir. Terapinin uygulanması sırasında ilaçların bazıları damardan verilirken bazı ilaçlar tablet şeklinde uygulanabilir. Terapinin uygulanması sırasında bazı terapi ilaçlarının cilt üzerine krem şeklinde uygulanabilmesi de mümkündür. Ayrıca bu terapi yöntemi içerisinde idrar kesesine ilaç verilmesi gibi yöntemler de tercih edilebilir.

Bu terapinin uygulanabilmesi için terapiyi uygulayan merkezlere başvurulması ve bu merkezler içerisinde kanser tedavisi ünitesinin bulunması gerekir. Terapi genellikle bir günlük süren bir işlemdir ve kanserin türüne bağlı olarak ne kadar süreceği değişiklik gösterebilir. Kanserin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak tedavi süreci değişebileceği gibi hastanın tedaviye yanıt verip vermemesine bağlı olarak da tedavi süreci uzayabilir. Hastalığı çok ilerleyen kişilerin her gün ya da her hafta terapi görmek için merkezlere gitmesi gerekebilir.

Antikor Terapisi: Bağışıklık Sisteminin Yeni Savaşçısı
Antikor Terapisi: Bağışıklık Sisteminin Yeni Savaşçısı

Antikor Terapisinin Faydaları

Antikor terapisi bağışıklık sisteminin güçlenmesini bu sayede de kanser hücreleri ile savaşmasını sağlar. Bağışıklık sistemi içerisinde yer alan hücreler anormal hücrelerin tespitini sağlar. Anormal hücreler arasında gösterilen kanser hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından tanınması ve bu sayede kanserli hücrelerde mücadelesi sağlanır. Antikor terapisinin en önemli faydası bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasını sağlamasıdır.

Antikor terapisinin kullanılması sayesinde bağışıklık sistemi kanser hücrelerini kolayca tespit eder. Kanser hücrelerinin tespit edilmesi ile birlikte bağışıklık sisteminde yer alan hücrelerin kanser hücrelerinin büyümesini engellemesi sağlanır. Antikor terapisinin vücuda sağlamış olduğu diğer faydalar ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Bu terapi yöntemi kanserle mücadelede kullanılan diğer yöntemlere oranla daha az yan etkiye sahiptir
  • Kemoterapi almasının önünde sağlık nedeniyle problemler bulunan kişilerin de bu terapi yöntemi sayesinde kanserle mücadele edebilmesi mümkündür
  • Uygulanan tedavi yöntemi ile hastaların ömrünün uzatılabilmesi ve bağışıklık sisteminde kanser hafızasını oluşturulabilmesi mümkündür
  • Bu terapi yöntemi tek başına veya diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanabilir.
  • Bu terapi yöntemi kemoterapi gibi sağlıklı hücrelere zarar vermediği için de tercih edilebilir
  • Kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve büyüme hızlarını yavaşlatır

Antikor Terapisinin Türleri Nelerdir?

Antikor terapisi hastanın durumuna bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Uygulanabilecek bu terapi yöntemleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kanserle daha güçlü şekilde mücadele edebilmesi mümkün olur. Terapi içerisinde kullanılan ilaçlar sayesinde bağışıklık sisteminin oluşabilecek anormal hücrelere daha hızlı şekilde cevap vermesi de sağlanabilir

Antikor terapisinde tercih edilebilecek tedavi yöntemleri arasında monoklonal antikorlar adı verilen antikorların güçlenmesini sağlayan yöntemler de tercih edilebilir. Monoklonal antikorlar bağışıklık sistemi içerisinde bulunan kanser hücrelerinin daha kolay bulunmasını sağlayan antikorlardır. Bu antikorların güçlendirilebilmesi ve kanseri engelleyebilmesi için vücuda bu antikorların verilmesi sağlanabilir. Monoklonal antikorlar radyasyonla veya kanser ilaçları ile yüklenerek vücuda verilebilir. Bu tedavi yöntemimiz sayesinde kanser ilaçlarının kanser bulunan dokuya ulaşması sağlanır.

Antikor Terapisinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Antikor terapisi kemoterapi ve radyoterapiye göre daha az yan etkiye sahip olduğu için tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi özellikle kemoterapi sırasında sağlıklı hücrelere zarar verilmesinin engellenebilmesi için tercih edilir. Antikor terapisinin kemoterapiye ve radyoterapiye göre daha az yan etkisi bulunsa da bu tedavi yöntemi de çeşitli şekillerde yan etki gösterebilir. Antikor terapisi sonrasında vücutta meydana gelebilecek yan etkiler şöyle açıklanabilir:

  • Mide bulantısı ve baş dönmesi
  • Sürekli yorgun ve halsiz hissetme durumu
  • Kısa süreli meydana gelen titreme
  • Nefes darlığı ve kalp çarpıntısı
  • Deride kaşıntı ve döküntü yaşanması
  • Sinüslerin tıkanması ve baş ağrısı
Oy Ver

Yorum yapın