Ateşsiz Döküntülü Hastalıklar - Sağlık List

Ateşsiz Döküntülü Hastalıklar

Özellikle çocukluk çağında görülen ateşsiz döküntülü hastalıklar yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyorken bazen çok masum iken bazen ciddiye alınması gereken hastalıklardır. Döküntülü olan hastalıklar viral bir bağlantı sağlamasından ateş yaparken bazı döküntüler kendilerini ateş belirtisi olmadan gösterirler.

Cilt Enfeksiyonları

Çocuklarda mikroplar cilt enfeksiyonlarına neden olarak ortaya çıkar. Cilt enfeksiyonları içinde en çok görüleni İmpretigo adı verilen sulu kabarcıkların birleşiminden kaynaklı cilt lezyonlarıdır. Çocuklar arasında hızlı bir şekilde bulaşma eğilimi gösteren bu lezyonlar altın sarısı bir kabuğa sahiptir. Mantar enfeksiyonları türleri ise genellikle pişiklerin oluşmasıyla ortaya çıkarken mantar kremleriyle tedavi edilmesi gereken döküntüler oluşturur. Pişik iyileşmez ve lezyonların yayılması durumunda ise mutlaka bir uzman doktora muayene olunması gerekmektedir.

Ürtiker

Çocuklarda çok sık görülen bir alerjik reaksiyon türü olan ürtiker çok kaşıntılı döküntüler oluşturur. Bozuk para büyüklüğünde olan döküntüler 24 saat içerisinde yok olurken yerine yenileri oluşur. Bazen bir günde bazen de günlerce sürebilen döküntülerdir. Çocukların yiyeceklere, ilaçlara ya da böcek ısırmalarına karşı alerji belirtisi göstermesi sonucunda oluşur.

Ürtiker oluşarak 6 haftayı geçmediği sürece herhangi bir araştırma yapılmasına gerek duyulmaz. Alerji ilaçları ya da kremlerle sürecin konforlu bir şekilde geçirilmesi sağlanmalıdır. 6 haftayı geçer ve sık bir şekilde tekrarlarsa mutlaka uzman hekimin muayene etmesi önemlidir.

Kontakt Dermatit

Çocuklarda görülen döküntülü hastalıkların dışında yetişkinlerde de görülebilen döküntülü cilt hastalıkları mevcuttur. Bir tanesi de kontakt dermatit olup cilt üzerine alerjenlerin temas etmesinden kaynaklı oluşan döküntülere neden olur. Alerjik Kontakt dermatit ise döküntüler ve kızarıklıklarla kendini belli eden, bitkilere dokunulmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. 24-48 saatin ardından hastalık kendini belli eder. İrritan kontakt dermatit ise deterjanların neden olduğu bir döküntünün ortaya çıkmasına neden olan rahatsızlıktır. Egzama olan hastalarda sıklıkla görülen bu rahatsızlık kimyasal olan içeriklere temas sonrasında kişilerde döküntü olarak kendini gösterir.

Döküntüler Hangi Durumlarda Acil Müdahale Gerektirir?

Cilt lekeleri ve döküntülerin oluşmasında bazen müdahaleye gerek duyulmazken bazı durumlarda acil bir şekilde kontrol altına alınması gerekebilir. Özellikle çocuklarda yaşanan döküntülerde mutlaka bilinmesi gerekenler önemli olup acil müdahale gerektiren durumlarda ailelerin bilinçlenmesi açısından büyük önem taşır.

Döküntüler çocuklarda vücuda yayılarak mermer gibi beyaz bir görünüme kavuşmaya başlarsa kan dolaşımında sorun teşkil ettiğine işaret olabilir ve mutlaka acil müdahale edilmelidir.

Döküntülerin üzerine basıldığında solmuyor ve morumsu bir birleşme oluşuyorsa ciddi bir döküntü olmasına işaret olup acil bir müdahale olmalıdır.

Çocuklarda ateşe bağlı olarak ortaya çıkan döküntüler çoğu zaman hastalıkla birleşik iken normal kabul edilir. Ateşsiz bir şekilde oluşan döküntüler içinse mutlaka hekimlere muayene olunarak neden oluştuğunu belirlemek gereklidir.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın