Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve hastalıklara karşı dirençli olmak için bazı vitaminlerin vücudumuzda yeterli oranda bulunması gerekir. Tüketilen besinler günlük enerji ihtiyacımızı karşılamakla birlikte ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin vücudumuza kazanılmasını sağlar. Organ fonksiyonlarının sorunsuz çalışabilmesi için dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak şarttır. Dengeli beslenmeden kasıt ise her vitaminden yeteri kadar almaktır. Çoğu insan bunu önemsemez veya fark etmeden bu düzeni bozar.
C Vitamini Nedir?
İnsan vücudunda değerli bir konuma sahip C vitamini, askorbik asit olarak da anılmaktadır. Suda çözünden vitaminler arasında bulunur. Vücuttaki bir takım enzimin aktifleşmesi için askorbik asite ihtiyaç duyulur. Demirin emilmesini sağladığı gibi depolanması için de gerekli bir vitamindir. Vücut tarafından üretimi sağlanmadığında vitamin eksikliğine bağlı sağlık sorunları doğabilir. Bu nedenle bu kişiler C vitamini ihtiyacını çeşitli besinlerle gidermelidir.
C Vitamini Neden Önemlidir?
C vitamini vücuda kazanılması gereken önemli bir bileşiktir. Bununla birlikte ülkemizde en sık görülen vitamin eksikliği problemi C vitamini tarafında oluyor. Antioksidan içeren en önemli vitaminlerden biri olduğu için vücutta bulunması gerekir. Virüslere, enfeksiyonlara ve mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık zemini hazırlar. Soğuk algınlığının en sık görüldüğü kış aylarında C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi de bu sebepten doğmuştur.
C Vitamini Faydaları Nelerdir?
Faydaları saymakla tükenmeyecek olan C vitamini, vücutta mutlaka bulunması gereken mikro besinler arasındadır. Sağlıklı bir vücut için vitamin kontrolleri sağlanmalı ve vitamin eksikliğine karşı gıdalardan destek alınmalıdır.
- Vücut içerisinde kolajen sentezi yaparak iyileşme sürecini hızlandırır.
- Yaraların iyileşmesinde, yeni hücrelerin oluşmasında ve kemiklerin gelişiminde önemli bir yere sahiptir.
- Vücudumuzdaki birçok biyolojik faaliyetlerin işlevinde payı vardır.
- Antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı dirençli bir bağışıklık geliştirir.
- Serbest radikallerin vücuda girmesini ve hücrelere zarar vermesine engel olur.
- Mevsimsel hastalık ve enfeksiyonlara karşı kalkan görevi gördüğü üzerinde pek çok araştırma da mevcuttur.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyen her birey, C vitamini ihtiyacını doğal besinlerden almaya dikkat etmelidir. Bunun için gerekli olan şey dengeli bir günlük diyet olacaktır.
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
C vitamini gereksinimini gidermek isteyen herkes kaynağı sebze ve meyvelerde bulacaktır. Isıyla, bıçakla veya başka kesici aletlere maruz kalan C vitamini değerinin büyük bir kısmını kaybedebilir. Hassas bir yapıya sahip olan bu temel vitamini taze besinlerden almak büyük önem taşır. Sebze ve meyvelerden alacağınız verimi artırmak için kabuğuyla tüketmeniz daha uygun olacaktır. Besinler metal bıçaklara temas etmemeli veya doğrandıktan sonra hemen tüketilmelidir.
Bünyesinde yüksek dozda C vitamini bulunan besinler şöyle sıralanabilir:
Portakal, Mandalina, Limon, Domates, Maydanoz, Marul, Brokoli, Lahana, Ispanak, Taze Kuşburnu, Mango, Ananas, Kivi
C vitamini en çok bu besinlerde bulunur. Sebze ve meyveleri mevsiminde ve taze şekilde tüketmek alacağınız verimi büyük oranda artırır.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nedir?
Erkek ve kadınlarda kilo ve boy göz önüne alınarak ihtiyaç duyulan miktar anlaşılabilir. Genel olarak erkeklerin ihtiyacı olan vitamin oranı 90 mg iken kadınlarda ise 70 mg civarındadır. Uzman bir hekime danışabilir ve vitamin eksikliğiniz varsa öğrenebilirsiniz. Bu neticede dengeli bir diyet tüm vitamin ihtiyaçlarınızı giderecektir.
C Vitamini Takviyesi Önerilir Mi?
Halk arasında yaygın olan vitamin eksikliği sebebiyle takviye önerileriyle karşılaşabilirsiniz. Tüm besinlerde olduğu gibi her şeyin fazlasının zararlı olduğu unutulmamalı. Takviye gerekiyorsa doktor tavsiyesi üzerine gözetim altında kullanılmalıdır. Hatırlatmakta fayda var ki, vitaminler sebze ve meyvelerden en doğal şekilde alınabilir.
“C Vitamini Nedir ve Hangi Besinlerde Bulunur ?” üzerine 4 yorum