Çay ağacı bir Avustralya bitkisidir. Çay ağacı yağı, Melaleuca alternifolia (Hint Defne olarak da bilinir) adı verilen bir bitkinin yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır.
Çay ağacı esansiyel yağı çok güçlü bir aromaya sahiptir ve uzun yıllardır cilt problemlerine çözüm olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dermatolojik kullanımları açısından da pek çok tıbbi bilimsel araştırmaya konu olmuştur.
Bu yazımızda aromaterapi kitaplarında sıklıkla adı geçen bu zengin bitkinin önemini ve genel kullanımını anlatacağız.
Çay Ağacı Yağı Ne İşe Yarar?
Çay ağacı yağı ürünleri genellikle seyreltilmemiş %100 saf yağ şeklindedir. Cilt üzerine uygulama için %5 ile %50 arasında seyreltilmiş ürünlerin kullanılması tavsiye edilir. Çok güçlü bir etkisi olduğundan cildi tahriş edebilir. Çay ağacı yağının birçok kullanımı vardır:
El Dezenfektanı İşlevi Vardır
Çay ağacı yağı, doğal el dezenfektanları yapmak için kullanılabilir. Hastalığa neden olabilecek mikroorganizmalarla mücadelede kullanılan hijyen ürünlerinin etkisini arttırabilir. Covid-19 pandemisinde virüslerden korunmak için çay ağacı yağı içeren dezenfektanları tercih edebilirsiniz.
Yara İyileşmesini Destekler
Çay ağacı yağı, küçük yaralar ve sıyrıklar üzerindeki antiseptik etkisinin yanı sıra vücudun yara iyileşmesinde normal işlevini de destekleyebilir. Çeşitli çalışmalar, çay ağacı yağının iltihaplanma üzerinde inhibe edici bir etkisi olduğu için beyaz kan hücrelerinin yara iyileşme sürecine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Tırnak Mantarını İyileştirir
Tırnaklarda mantar oluşumu çok yaygın bir sorundur. Bu lezyonlar tehlikeli olarak kabul edilmese de gözlere oldukça çirkin görünebilir. Tırnak mantarını tedavi etmek için çay ağacı yağının gücünden faydalanmak bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Bu uygulama için birkaç damla çay ağacı yağını eşit miktarda hindistancevizi yağı gibi bir yumuşak yağ ile karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın.
Sivilce Tedavisinde Kullanılabilir
Çay ağacı yağı, sivilceyi gidermek için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu da onu sert sentetik kimyasallara mükemmel bir alternatif haline getirir. Ayrıca ciltteki doğal yağları da yok etmeyecektir. Çay ağacı yağı, doğrudan sivilce için veya çeşitli cilt bakımlarının bileşenlerinden biri olarak kullanılabilir.
Saç Kepeklenmesini Önler
Kepek sorunu olan saçlar için hemen hemen tüm formüllerde kullanılan doğal bir bileşendir. Günlük şampuana birkaç damla eklenerek doğrudan şampuanlarda, saç yağlarında ve toniklerinde, saç kremlerinde ve cilt bakımında kullanılabilir.
Kafa Derinizi Rahatlatır
Saç derinizde mantar, egzama, kepek, döküntü, iltihaplanma ve kaşıntı varsa düzenli katkılı şampuan veya çay ağacı yağı içeren ürünler kullanmak çok yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı saçı besler, korur ve nemlendirir. Kafa derinizi ferahlatarak rahatlamanız yardımcı olur.
Çay Ağacı Yağı Nasıl Seyreltilir?
Doğal organik çay ağacı yağı alındıktan hemen sonra uygulanması tahrişe ve bazı yan etkilere neden olacağından seyreltilmelidir. Çay ağacı yağının suyla seyreltilmesi gerekse de zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya diğer doğal yağlarla seyrelterek kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağını seyreltmek için az miktarda suya 1-2 damla dökmeniz yeterlidir. Bunu cilt tipinize ve ihtiyacınız olan yoğunluğa göre ayarlayın.
Çay Ağacı Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çay ağacı yağı kullanımı üzerine yapılan araştırmalar, bu aromaterapi yağının güvenli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu yağı kullanırken bazı koşulların dikkate alınması gerekir. Öncelikle çay ağacı yağının yutulduğunda toksik etkiler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Cilde uygulamadan önce bir damla su damlatın ve 24 saat içinde bölgede herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını gözlemleyin.
Genellikle çeşitli bitkilerden elde edilen uçucu yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Unutulmamalıdır ki hamileler, emziren hamileler, reçeteli ilaç kullanan veya kronik hastalığı bulunan kişiler, kesinlikle bu tür alternatif tedavileri doktora danışmadan kullanmamalıdır.
Saçimda kepek vardı ona iyi geliyormuş bilmiyordum.Bilgi için teşekkürler.