Covid-19 virüsünün yayılmasını önlemek ve bireyleri hastalıktan korumak için bazı önlemler alınmalıdır. Doğru aşılama, özellikle virüse karşı bağışıklığı artırmak için çok önemlidir. Geliştirilen aşı sadece bağışıklığı iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bireylerin virüse yakalanma ve virüsü diğer bireylere bulaştırma riskini de azaltmaya yardımcı oluyor.
Covid-19 Aşısı Çeşitleri
Bazı onaylanmış aşılar dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Türkiye’de kullanılan aşılar, Pfizer-BioNTech ve CoronaVac mRNA aşılarıdır. Aşının koruma seviyesinin ortalama %90-95 arasında olduğu açıklandı.
- Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech, aşıda virüsün genetik materyalini kullanır. Bir mRNA aşısı olduğu için amacı, tek tek hücrelerde Covid-19 virüs proteinini sentezlemektir. Bu sayede virüsü tanıyan bağışıklık sistemi virüse karşı antikor üretebilir. 21 gün arayla 2 doz alınır.
- CoronaVac
Çin’de Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı da canlı olmayan bir virüsten üretiliyor. Bu aşının amacı, bağışıklık sisteminin Covid-19 virüsünü tanımasına izin vermektir. Bu aşıyı aldıktan sonra bağışıklık sistemi Covid-19 virüsüne karşı savunmak için antikorlar üretecektir. CoronaVac aşısı 28 gün ara ile 2 doz halinde verilir.
Covid-19 Aşısı Yan Etkileri
Şimdiye kadar Covid-19 aşısı için yapılan klinik çalışmalarda ve mevcut aşılama uygulamalarında ciddi bir yan etkiye rastlanmamıştır.
Aşı sonrası yan etkiler genellikle hafiftir. Bunlar;
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Ateş
- Titreme
- Kas/eklem ağrısı
- Kusma
- İshal
- Vücut ağrısı
- Deride kızarıklık
Aşı vurulan bölgede şişme gibi hafif yan etkilerdir.
Ancak unutulmamalıdır ki, aşılama sonrasında herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Nadir de olsa alerjik reaksiyon olasılığını göz önüne alarak aşıyı yeni yaptırdığınızı doktorunuza bildirmelisiniz.
Covid-19 Aşısı Ne Kadar Süre Korur?
Covid-19 aşısının korumasının belli bir süre etkili olacağına inanılıyor. Bu hastalığa sahip kişilerin antikor seviyeleri zamanla azalacağından Covid-19 ile yeniden enfekte olma ihtimali vardır. Aşı her ne kadar zamanla etkisini yitirse de aşılanmış kişilerin yeniden virüse yakalanma riski azdır. Bu nedenle aşı düzenli aralıklarla 2 bölünmüş dozda alınmalıdır. Bu aşıların ne kadar uzun süre koruma sağladığını netleştirmek için klinik çalışmalar devam ediyor.
Covid-19 Aşılama Sırası
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Covid-19 aşısı dört aşamada kullanılmaktadır. Başvuruların kabul edilme sırası; yüksek risk grupları, yaş, meslek ve kronik hastalık varlığına göre belirlenir.
- Sağlık Çalışanları, Yaşlılar ve Engelliler, 65 Yaş ve Üzerindekiler
- Güvenlik/Eğitim/Gıda ve Taşımacılık Sektöründe Çalışanlar, 50-64 Yaş Arası
- 18-49 Yaş Arasındaki Kronik Hastalıkları Bulunan Kişiler, 18-49 Yaş Arası Tüm Bireyler
- Aşılama Sırasını Kaçıranlar
- Tüm Sgklılar
Covid-19 aşısı 38 derece ve üzerindeki ateşler, tanı konulmamış akut hastalıklar ve kronik hastalık alevlenmeleri için uygun değildir. Bu nedenler aşı için mazeret olarak değerlendirilebilir. Aşı sırasını kaçıran vatandaşlar mazeretlerini belirtmek için Alo 182‘yi arayabilirler.
Covid-19 Hastaları Aşı Olabilir Mi?
Halihazırda Covid-19 virüsüne yakalanan hastalar, hastalığa karşı bağışık olarak kabul edilir. Ancak bu dokunulmazlığın ne kadar süreceği belli değil. Hastalığı atlatan kişilerin tekrar yakalanma olasılığı da ihtimaller dahilindedir. Aynı zamanda bu doğal bağışıklığın süresi de hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Bu anlamda bu hastalığa sahip kişilerin de aşı olması gerekir. Alınan tedavinin türüne bağlı olarak; bu hastalığa sahip kişilerin tedaviden 90 gün sonra aşı olmaları gerekebilir.
Covid-19 Aşılamasında Son Durum
Aşılama programının hızlandırılması planlanıyor. Sadece 4 ayda 120 milyon doz Alman Biontech aşısı alınacak. Hedef, önümüzdeki ay 20 yaşın üzerindeki herkesin aşılanması olarak öngörülüyor. Ekim ayına kadar, 18 yaşın üzerindeki aşılanmış çocuklar salgına karşı sosyal bağışıklık kazanacaklar.
Güzel bir bilgilendirici bir yazı olmuş bende Covid-19 aşısı olucam
Ben merak ediyordum bu covid aşını bilgi sahibi değildim şimdi öğrenmiş oldum güzel bilgi