Lavanta Tohumu Çayı Faydaları - Sağlık List

Lavanta Tohumu Çayı Faydaları

Lavanta tohumu çayı faydaları genellikle sindirim sistemi üzerinedir. Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen bu bitkinin oldukça hoş bir kokusu bulunmaktadır. Bu koku sebebiyle lavantanın pek çok farklı parfümü ve oda spreyi bulunmaktadır. Ancak bitkisel çay olarak tüketildiğinde de oldukça faydalı bir bitkidir.

Lavanta çayının sindirim sisteminin yanında cilt üzerinde de pek çok faydası bulunduğu gözlemlenerek tespit edilmiştir. Lavanta yapraklarından üretilen cilt kremlerinin yaygın olarak bulunduğu Akdeniz bölgesinde çay olarak tüketildiğinde de cilde yenileyici ve parlak bir görünüm kazandırdığı bilinmektedir.

Lavanta ilacının stres azaltıcı ve sakinleştirici bir etkisinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Günümüz yoğun iş hayatı göz önüne alındığında lavanta tohumu çayları pek çok ofiste bulunmaktadır. Günde bir defa tüketen pek çok kullanıcı bu çay ile beraber günlük hayatına daha rahat bir şekilde devam edebilmektedir. Aynı zamanda sınav dönemindeki öğrencilerin de bu çayı düzenli bir şekilde tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Çoğu bitkisel çayda görüldüğü gibi lavanta tohumu çayı faydaları da sindirim sistemi üzerinedir. Lavanta tohumu çayı mide ve bağırsak problemlerini gidererek tüketicilerin hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Aynı zamanda kabızlık problemine de iyi gelen bu çay doktorlar tarafından da sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Stres Azaltır

Yasemin çayına benzer olarak lavanta tohumu çayı da stres azaltıcı bir etkiye sahiptir. Günlük yaşantısında yoğun baskı altında çalışan tüketicilerin günde 1 kez lavanta tohumu çayı içerek sahip oldukları baskıdan kurtulmaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda bu çay anksiyete hastalığına da sakinleştirici etkisi ile iyi gelmektedir.

Toksinlerin Atılmasına Yardımcı Olur

Metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahip olan lavanta tohumu çayı vücutta antioksidan bir etkiye sahiptir. Bu sebepten dolayı vücuttaki toksinlerin atılarak kişinin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla düzenli olarak lavanta tohumu çayı tüketen kişilerin kilo vermeleri kolaylaşacaktır. Ancak kilo vermek isteyen kişilerin lavanta çayının yanında spor ve beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiği söylenmesi gereken önemli bir husustur.

Cilde İyi Gelir

Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen pek çok bitkinin olduğu gibi lavanta tohumu çayı faydaları da cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Cildi yenileyen ve oldukça parlak bir görüntü kazandıran lavanta çayı düzenli tüketildiğinde göz altı şişliklerine de oldukça iyi gelmektedir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına katkıda bulunan antioksidan özelliğe sahip lavanta çayı kişinin cildinin rahatlamasına ve hoş bir görünüm kazanmasına destek olmaktadır.

Ağrı Kesicidir

Lavanta tohumu çayı faydaları konusunda öne çıkan unsurlardan bir tanesi olan sakinleştirici özellik tüketicilerin ağrılarını hafifletme noktasında da önemli bir etkiye sahiptir. Kasları gevşeterek tüketicilerin ağrılarını daha hafif bir şekilde duymasını sağlayan bu çay genellikle baş ağrısı durumlarında tavsiye edilmektedir. Ancak bunlara ek olarak kas ağrıları, eklem ağrıları gibi durumlarda da tavsiye edilen bir bitkisel çaydır.

Lavanta Tohumu Çayı Günde Kaç Kez Tüketilmelidir?

Lavanta tohumu çayının günlük tavsiye edilen tüketim limiti bir bardak olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu çayın belirli bir süre tüketilip ara verilip tekrar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun en temel sebebi sakinleştirici özelliğin kişi üzerinde bağımlılık yapma olasılığıdır.

Lavanta Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?

Lavanta tohumu çayı hazırlanışı şu şekildedir;

  • Tüketecek kişi sayısı kadar bardak su demliğin içerisine eklenir.
  • Demliğin içerisine eklenen su kaynama noktasına ulaşana kadar ısıtılır.
  • Kaynayan suyun üzerine lavanta tohumları eklenir.
  • Eklenen lavanta tohumları 5-6 dakika boyunca kaynatılır.
  • Kaynayan lavanta tohumu çayı bardaklara eklenip tüketilir.

İstenildiği takdirde bardaklara birer parça limon katılarak bitki çayına aroma eklemesi yapılabilmektedir.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın