Gebelikte Stres ve Endişeyle Başa Çıkmak - Sağlık List

Gebelikte Stres ve Endişeyle Başa Çıkmak

Gebelikte stres uzak durulması gereken hem anneye hem de dolaylı yoldan çocuğu etkileyen bir süreçtir. Gebelikte oluşabilecek stres başa çıkılmadığı takdirde doğacak olan bebeğe kalıcı hasarlara da sebep olabilir. Bunun için evde yapılabilecek birkaç yöntem bulunmakla beraber hamilelik sürecinde yardımcı olabilecek bir hekim ile irtibatlı olabilmek önemlidir.

Gebelikte Stres Nedir? Nasıl Çare Bulunur?

Gebelikte endişe duygusu hormonal sürecin bir getirisi olmaktadır. Hamilelik süreci içerisinde korku yaşamak veya belirli bir durumdan kaynaklı olarak stres içerisinde bulunmak bebeğin faaliyetlerini de etkilemektedir.

  • Vücuda zor gelen aktivitelerden uzak kalınmalıdır.
  • Gündelik işlerin sıkılığı azaltılmalı yeri gelirse uzun süreli dinlenme pozisyonları ile bebeğe de rahatlık verilmelidir.
  • Doktor kontrolünde yapılan düzenli egzersiz ve yürüyüşler oldukça etkilidir.
  • Anne adayının elini karnına koyarak bebeği ile gün içinde konuşması hem anneyi hem bebeği rahatlatacak bir davranıştır.
  • Bu dönemde anne adayının üzecek ve strese sokacak durumlardan muhakkak ki uzak durması ve süreç içerisinde sakinliğini koruyabilmesi stres hormonunun azaltılabilmesinde etkilidir.
  • Çevre desteği ve en önemlisi eş desteğine bu dönemde annenin ihtiyacı bulunmaktadır. Yakında bulunan kişilerin de bu süreci daha rahat atlatabilmesi için anneye yardımcı olmaları gerekir. Ruhu besleyici, dinlendirici ve çocuğa da huzur veren müzikler bu süreçte ara ara dinlenebilir.
  • Nefes egzersizleri üzerine çeşitli çalışmalar yapılabilir. Yoga ya da meditasyon gibi uygulamalar oturulan yerde yapılarak anlık gevşeme ve huzur verebilir.

Gebelikte Endişe Riski Nasıl Azaltılır?

Gebelikte stresten uzak durmak çocuğun gelişimsel faaliyetlerini eksiksiz tamamlanabilmesi de önemlidir. Bunun için birkaç önemli madde şu şekildedir:

  • Sosyal yaşantı sürecinde hamilelik döneminde anneyi olumsuz etkileyen durumlar olumlu hale getirilebilir.
  • Strese sebep olan kişi veya durumlar o süreç içerisinde bir süreliğine kişiden uzaklaştırılabilir.
  • Anne adayının kendini en sağlıklı hissettiği süreci düşünüp, o süreci tekrar yaşayabilmek adına hayatında belirli adımlar da bulunmalıdır.
  • Bu süreçte yalnız kalmadan belirli aktivitelerde bulunabilmek stresi azaltacaktır.
  • Hamilelik sürecinde bebeğin ortamına zarar vermeden kısa doğa yürüyüşleri, evde yoga egzersizleri veya bir eğitmen eşliğinde yüzme sporu yapılabilir.
  • Anne ve babanın birlikte gidip eğitim alabildikleri hamilelik döneminde anneyi rahatlatan egzersiz kurslarına da gidilebilir.
  • Bu anne içinde baba içinde yeni bir süreçtir. Bu süreci iki tarafta olağan şekilde ve hayatın bir parçası olarak görüp kabul edebilmelidir.
  • Yeni bir vücuda kavuşmuş olan anneyi eşi destekleyebilmeli ve bu anlamda anne adayı kendine özgüven duyabilmelidir.

Gebelikte Stresten Uzak Durabilmenin Yolları

Anne adayının bebeğin fark edildiği andan itibaren hormonal dengelerini belli bir sınırda tutması gerekir. Endişeye sebep olabilecek annelik üzerine yapılan sorgulamalarda stresi büyüten faktörlerdendir. Bu süreçte annenin kendinden büyük deneyimli ve bu anlamda uzman biri tarafından destek alabilmesi gerekir.

Annenin çocuğun doğumundan önce bebek bakımına ve bebeğini bireysel psikolojisini anlayabilmek amacıyla çeşitli bilgi edinimlerin de bulunabilir. Uzman görüş ve tavsiyeleri önemsenebilir veya belirli okumalar yapılabilir.

Alınan kilolar moralini bozmak yerine ileride hayata gelecek ve nefes alacak bir canlının orada bulunduğu ve bir gün doğacağı bilincinde olunmalıdır. Kilonun vücuda verdiği stres ve kaygı bu sürecin olumsuz atılmasına sebep olur. Sosyal yaşantının tamamı ile kesilmesi stres hormonunun artmasına sebep olacağı için aktif olarak insanlarla bağın olması ve bunun kuvvetli bir şekilde ilerletilmesi gerekir. Düzenli, açık hava yürüyüşleri nefes kontrolünün sağlanmasına stres ve kaygı düzeyinin azalmasına etkilidir.

 

Oy Ver

Yorum yapın