Hangi Bitki Çayı Neye İyi Gelir ve Nasıl Tüketilir?

Bitki çayları alternatif tıp alanında yaygın olarak kullanılıyor. Bu sebepten ötürü hayatımızda önemli bir yere sahip. Her bitki çayı sandığınız şekilde fayda sağlamıyor olabilir. Örneğin her bitki çayı zayıflamak için kullanılmaz. Bundan dolayı bitki çaylarını tanımalı, hangi durumlarda neye iyi geleceğini iyi bilmelisiniz.

Bitki çayı tüketmeden önce içeriği ve yan etkileri iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Çünkü her bitki çayı farklı kişilere fayda getirir. Hamileler, yaşlılar ve kronik hastalıkları bulunan bireyler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. İçeriği ve etkileri bilinmeden tüketilen bitki çayları faydadan çok zarar getirebilir. Ülkemizde en çok tüketilen bitki çaylarının kime ve neye iyi geldiğini anlatıyoruz.

Adaçayı

Yumuşak içimi ve stresi yatıştırmasıyla bilinen adaçayı, doğal bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Toksinlerin hızla vücuttan atılmasını sağlar. Hastalık dönemlerinde boğazınız ağrıyorsa, adaçayı ile gargara yapmak iyi gelecektir. Karaciğerin işlevini artırır ve safra kesesini aktive eder. Hamile kadınların ve çocukların tüketmemesi gereken bitki çayları arasındadır. Kalp hastası kişilerin de bu bitki çayını tüketmesi önerilmez.

Zencefil Çayı

Soğuk algınlığı, nezle ve gribin anıldığı yerde zencefil çayından bahsetmemek olmaz. Beraberinde mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen olumlu etkileri vardır. Safra salgısını arttırabildiği için safra kesesiyle ilgili hastalığı bulunan kişiler tüketmemelidir. Hamilelikte mide bulantılarını önleyici etkisiyle bilinse de düşük riskine yol açabilir. Doktorunuza danışarak belli bir dozda zencefil çayı tüketebilirsiniz.

Rezene Çayı

Hazımsızlık ve gaz sorunlarını yatıştırabilir. Kabızlık, gaz veya diğer boşaltım sistemi sorunları yaşayan hereksin rezene çayı tüketmesi tavsiye edilir. Metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi destekler. Her gün bir fincan rezene çayı içmek hazmetmenizi kolaylaştırır. 2 fincandan fazlasını tüketmek laksatif etkisinden dolayı tavsiye edilmez.

Yeşil Çay

Güçlü bir antioksidan olmasıyla bilinir. Bağışıklık güçlendirir, kan ve kolesterol seviyelerini en iyi duruma getirir. Fazla şişkinliği giderir ve ödem atmaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, tüm bu etkileri sebebiyle zayıflamak için tüketilir. Günde 2 fincan içilmesi dolaşım ve sindirim sistemini dengede tutmak için faydalıdır. İçeriğinde kafein olduğundan dolayı hipertansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir.

Papatya Çayı

Stresi azaltma ve rahatlatıcı etkileriyle meşhurdur. Kadınlar için adet dönemlerinde kasılmaları, ağrıları, stres ve depresyonu yönetmek adına çok yararlıdır. Deri hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Sindirim ve gaz çıkarma problemlerinde de sıklıkla kullanılır. Sinir sistemini uyaran maddeler içerdiği için epilepsi hastaları papatya çayı tüketmemelidir.

Kuşburnu Çayı

Yüksek oranda C vitamini içerir. Bu sayede mevsimsel hastalıklara karşı maksimum koruma sağlar. Romatizmaya iyi gelen etkileriyle de bilinir. Ülkemizde her ne kadar sevilerek tüketilse de fazlası alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Günde 2-3 fincandan fazla içilmesi uygun görülmez.

Kekik Çayı

Enfeksiyonlara bağlı öksürük, boğaz tahrişi ve burun akıntısını yatıştırıcı etkileri bulunur. Mevsimsel hastalıklara iyi geldiği için hastalık dönemlerinde sıklıkla tüketilir. Fakat tansiyon hastalarının kekik çayı tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmez. Bazı durumlarda ilaçtan sonra tüketilebilir. Kesin bir cevap için doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. Bitki çayları her ne kadar şifa dolu olsalar da her zaman iyi gelmeyebilirler.

Bitki Çayları Nasıl Tüketilir?

Herhangi bir engeli bulunmayan kişiler günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmemelidir. Bitki çayları çok yoğun maddeler içerdiğinden fazlası zarara girecektir. Birçok insan bilinçsiz bitki çayı tüketiminden rahatsızlanabiliyor. Bu tip olaylarla karşılaşmamak için çocuk, yaşlı ve hamilelerin doktorlarına danışarak bitki çayı tüketmesi önem taşır.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın