Kadınlarda hormon dengesizliği sonucunda sağlıklı bir yaşam sürebilmek için ihtiyaç duyulan organların doğru şekilde çalışmaması ile karşılaşılabilir. Hormonların çok fazla veya çok az salgılanması hormon bozukluğu ya da hormon dengesizliği olarak açıklanabilmektedir.
Hormon Dengesizliği Nedir?
Kadınlarda hormon dengesizliği vücudun ihtiyaç duymuş olduğu hormonların yetersiz şekilde salgılanması sonucunda ortaya çıkabilir. Vücudun daha sağlıklı olabilmesi ve organların daha doğru şekilde çalışabilmesi için hormonların görevlerini yerine getirmesi gerekir. Beyinde bulunan hipofiz bezinde hormonların kontrolünün sağlanması mümkündür. Kullanılan hormonlar sayesinde kişilerin sağlıklı şekilde büyümesinden dinlenmesine kadar pek çok günlük faaliyeti yerine getirebilmesi mümkündür.
Kadınlarda meydana gelen hormon dengesizliğinin ortaya çıkmasının nedeni beyin hipotezinin veya organların doğru şekilde çalışmaması olarak açıklanabilir. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu hormonların doğru şekilde çalışmaması durumunda vücutta çok fazla tüy bulunması veya kısırlık gibi hastalıklarla karşılaşabilmek mümkündür.
Hormon Dengesizliğinin Nedenleri
Kadınlarda hormon dengesizliği çeşitli nedenler sonucunda ortaya çıkabilir. Beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonların doğru şekilde salgılanmamasına hipofiz bezi neden olabilir. Hipofiz bezinde meydana gelen bozulmalar veya değişimler sonucu vücudun ihtiyaç duymuş olduğu hormonların daha az ya da daha çok salgılandığı görülebilir. Kadınlarda hormon dengesizliğinin görülmesinin nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
- Kadınlarda meydana gelen hormon dengesizliğinin tiroid hormonlarından kaynaklanabildiği bilinmektedir
- Meydana gelen hormon dengesizliklerinin nedenleri arasında kadınların doğru şekilde beslenmemesi de gösterilebilir
- Yoğun stres altında çalışan kadınlarda da hormon dengesizliği görülebilir
- Vücutta meydana gelebilecek hormon dengesizliği kısa dönemli de olabilir. Özellikle regli hamilelik gibi süreçlerden geçen kadınların hormonlarında bazı dengesizlikler ortaya çıkabilmektedir
- Kadınlarda meydana gelen hormon dengesizliğinin nedenleri arasında yorucu fiziksel aktivitelerin yapılması da yer alır
- Doğum kontrol haplarının aşırı derece kullanılması sonucunda da hormonlarda dengesizlikler meydana gelecektir
- Polikistik over sendromu da kadınlarda meydana gelen hormon dengesizliğinin en önemli nedenleri arasında gösterilir
Hormon Dengesizliğinin Belirtileri
Kadınlarda hormon dengesizliği sonucunda vücutta çeşitli değişimler meydana gelebilir. Kadınların vücudunda bulunan hormonların her biri farklı bir göreve sahiptir ve bu görevlerin birinde meydana gelebilecek bir eksiklik sonucunda kadınlarda farklı belirtilerin ortaya çıkması görülebilir. Kadınlarda meydana gelen hormon dengesizliğinin sonucunda meydana gelen problemler şu şekilde açıklanabilir:
- Göğüslerde hassasiyet hissi
- Uyurken aşırı terleme
- Gün içerisinde sıcaklama ve sıcaktan nefes alamama
- Vajinanın kuruması
- Adetin düzensiz olması
- Acılı adet
- Kemik erimesi
- Depresyon
- Gözlerde meydana gelen kuruluk
- Konsantrasyon kaybı
- İshal
- Kabızlık
Kadınlardaki hormon dengesizliğinin cinselliğin yaşam kalitesini ve doğurganlığı da ne olumsuz etkilediği söylenebilir. Bu nedenle kadınların vücutlarında meydana gelen bir değişimin hormonlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edilmesi gerekir.
Kadınlardaki Hormon Dengesizliği
Kadınlarda hormon dengesizliğinin erkeklere oranla daha fazla görülen bir durumdur. Kadınlarda hormon dengesizliğinin meydana gelmesinin nedenleri arasında kadın vücudunda bulunan hormon dengesinde meydana gelen değişikliklerdir. Kadınlar dönem dönem yaşamış oldukları kadınsal durumlar sonucunda hormonlarının dengesiz çalışması problemi ile karşılaşabilirler.
Adet dönemi veya hamilelik dönemi kadınların hormonlarında en fazla değişimin meydana geldiği dönemlerdir. Bu dönemlerde meydana gelen vücut değişimlerinin ardından kadınların hormonlarında dengesizlik durumu ortaya çıkabilir.
Hormon Düzensizliğinin Tedavisi
Kadınlarda hormon düzensizliği çeşitli nedenler sonucunda ortaya çıkabilir. Hormonlarda meydana gelen bu düzensizlikler sonucunda sancılı adet veya ishal gibi çeşitli belirtiler ile karşı karşıya kalabilmek mümkündür. Kadınların vücudunda meydana gelen değişimler sonucunda doktordan randevu alması ve doktor tarafından gerekli fiziksel muayenenin yaptırılması gerekir. Fiziksel muayeneye ek olarak kan testlerinin uygulanması sayesinde vücuttaki her bir hormonun seviyesinin tespit edilebilmesi mümkündür.
Vücutta meydana gelen hormon düzensizliğinin altında yatan nedenin tespit edilmesi tedavi sürecini de kolaylaştıracaktır. Vücutta meydana gelen hormon dengesizliğinin tedavi altına alınabilmesi için doktorlar tarafından hormon takviyesi uygulanması sağlanabilir. Hormon takviyesine ek olarak doktorlar tarafından medikal ilaçların kullanılması veya cerrahi yöntemlere başvurulması da forma düzensizliğinin tedavisinde tercih edilebilir