Kadınlarda Tek Göğsün Şişmesi - Sağlık List

Kadınlarda Tek Göğsün Şişmesi

Kadınlarda tek göğsün şişmesi ya da herhangi bir kitlenin varlığı için akla ilk gelen şüphe genel olarak meme kanseridir. Memelerde ya da tek bir memede görülen şişlikler meme kanserinin en belirgin bulgusu olarak tanımlanır.

Kadınlar yaşamlarının herhangi bir döneminde tek göğsünde şişme ya da ağrı şikâyetleriyle karşı karşıya kalabilirler. Bu gibi durumların oluşmasına ihmal edilmeden muayene olunması için uzman hekimlere görülmekte erken teşhis açısından fayda bulunur.

Hormonsal Nedenler

Kadınlarda tek göğsün şişmesi her zaman kanser şüphesiyle değerlendirilmemelidir. Özellikle hormonsal etkenler şişliklere neden olurken 30’lu yaş kadın gruplarında adet öncesinde görülebilen bir durum olarak ortaya çıkabilir. Adet öncesinde ortaya çıkan şişlik, hassasiyet, ağrı görülebilmesi normal bir durumdur. Adet dönemleri yanı sıra menopoz sürecine girilmesi, hormon değiştirilmesi ya da doğum kontrol haplarıyla tedaviler kadınlarda tek göğsün şişmesi durumuna neden olabilmektedir.

Memelerde İltihaplanma ve Kist Oluşumu

Göğüslerde emzirme dönemleri ve dışında olan dönemde süt kanallarının tıkalı olmasından kaynaklı iltihaplanma oluşabilir. Bu durumun ortaya çıkmasıyla tek göğüste şişme görülebilmektedir. Virüs ya da bakteri kaynaklı olan enfeksiyonların oluşmasına işaret eden bu durumun ortaya çıkmasıyla mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir.

Tek göğüs içerisinde sıvı dolu bir kesecik oluşumu kist olarak adlandırılır ve tek göğüste şişme görülmesiyle ortaya çıkar. Her iki memede ya da bir tek memede kitle oluşumu ele gelmiyorsa önemsiz gibi görülse de mutlaka bir uzman hekime görülmesi gerekir.

Emzirme ile İlişkili Olan Durumlar

Özellikle emziren annelerde görülen tek memede şişlik süt kanallarının dolması ya da tıkanmasından kaynaklı olmaktadır. Süt dolgunluğu ya da bebeğin ağzına memenin tam oturmamasından göğüslerin şişmesi normal bir durum olup sütlerin boşaltılması sonrasında düzelmesi beklenir.

Memede Apse

Göğüs dokusunda herhangi bir enfeksiyon oluşması sonrasında iltihaplar göğüs içerisine irin birikmesine neden olabilir. Böyle bir durumda göğüslerde apse oluşarak ağrı ve şişlik oluşması beklenen bir durumdur. Apse oluşumu sonrasında görülen ağrı ve şişlik kesinlikle ihmal edilmemeli, mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.

Mondor Hastalığı

Mondor hastalığı çok kişi tarafından bilinmemekle birlikte memelerde şişlik ve hassasiyet oluşturan bir hastalıktır. Meme etrafında yer alan toplardamarların çeşitli sebeplerden dolayı pıhtılaşması ve dolaşım yetmezliğinin yaşanmasına bağlı olarak gelişmektedir. Dolaşım yavaşladığında göğüste şişme ve ağrı oluşması gibi belirtiler görülür.

Memedeki Ağrı ve Şişliğin Tedavisi Nedir?

Memelerde ya da tek bir memede görülen, hissedilen ve ağrıya neden olan durumun mutlaka bir hekim görüntülemesine tabi tutulması gereklidir. Fiziki muayeneler yapılması ve laboratuvar tetkikleriyle netleştirilmesi tedavi süreci açısından önem taşır. Belirlenen nedenlerin giderilmesi açısından hormonların düzenlenmesi, kistlerin aspirasyonla boşaltılması ya da süt kanallarına yapılacak olan müdahale ile tedavi gerçekleştirilebilir.

4.6/5 - Oy verildi.

Yorum yapın