KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığı(Koah) nedir sorunun kısaca açıklamak gerekirse sigara kullanılarak zarar görmüş akciğer fonksiyonunu ifade eder. Bir KOAH hastası, nefes alabilmek gibi temel şeyleri yaparken sağlıklı bir bireye göre beş ila daha fazla kat daha fazla enerji tüketir. Enfeksiyonla başa çıkarken gıdalardan yeterli miktarda enerji alamaz hale gelir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı nedeniyle enfeksiyona karşı mücadele ederken kilo vermenize sebep olur. KOAH’ın getirdiği ciddi kilo azalması, hastaların solunum sıkıntısına ve hastalığa bağlı aşırı yorgunluğa uyum sağlamasını çok daha zor hale getirebilir. Bu sebeple hastaların genel sağlığını ve dayanıklılıklarını iyileştirmek için ideal kilodan fazla bir vücut ağırlığına sahip olmaları önemlidir.
KOAH Türleri Nelerdir ?
- Kalıcı bronşit, bronş astarının iltihaplanıp kalınlaşmasıdır. Mukus oluşumuna neden olur ve hava yolları akciğerlere hava taşımakta zorlanır.
- Amfizem, hava keselerinin oksijen taşıyamaması sonucunda nefes darlığı yaşanmasıdır. Akciğerin her iki tarafında bulunan hava keseleri zarar gördüğünde ve büyüme ve kasılma çok yönlülüğünü yitirdiğinde olur.
Çok sayıda hasta, hem kronik bronşit hem de amfizemle ilgili benzer özelliklere sahip semptomlar yaşarlar. İki durumda akciğer hasarına ve nefes darlığına neden olarak havanın akciğerde kolay ilerlemesini engellemiş olur.
KOAH Hastalarında Kilo Kaybına Ne Sebep Olur?
Koah hastalarında kilo kaybına sebep olan etmenlerin başında solunum güçlüğü yaşanması gelmektedir. Hastanın günlük rutin işlerini yaparken dahi solunum güçlüğü sebebiyle yaşadığı enerji kaybı kilo kaybına neden olmaktadır. Giyinme ve yıkanma gibi sıradan aktivitelerde bile yüksek enerji yakmak kilo kaybına neden olacaktır. KOAH’ın hayat kalitesini düşürmesi, hastanın psikolojisini etkileyerek yemeğe olan ilgisini azaltabilir.
KOAH Semptomları Nelerdir?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının tanısı; orta yaş grubu bireylerinin öksürük, nefes darlığı ve balgam gibi şikayetleri üzerine yapılan testler sonucu belirlenmektedir. Solunum fonksiyon testlerinde Fev1(ekspiratuar hacim) ve FVC(zorlu vital kapasiteye) değerlerinin %70 oranının altında çıkması kişinin kronik obstrüktif akciğer hastalığı adayı olması anlamına gelebilmektedir.
KOAH semptomları aşağıdakilerdir:
- Nefes darlığı
- Geçmeyen öksürük
- Balgam
- Hırıltı
- Solunum yolu hastalıkları
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının Risk Faktörleri ve Tedavisi Nasıldır?
Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH), pasif içicilik ve toksinlere maruz kalma ile de ortaya çıkabilir. Bronkodilatörler, kortikosteriod ile solunan ve anti-enfeksiyon ilaçlar ile tedavi edilir.
KOAH İçin Risk Faktörleri
KOAH, çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki bireyleri etkilemektedir.
Sigara içmek – KOAH’ın 1 numaralı nedeni (hastaların yüzde 80 ila 90’ı sürekli sigara içiyor)
İş yerinde kimyasallara maruz kalmak
Pasif içicilik
Doktorlar, hava yollarının gevşemesine ve açılmasına yardımcı olan ilaçlar reçete eder. Devam eden nefes darlığı için oksijen tedavisi uygulanabilir. KOAH’ın neden olduğu akciğer hasarı geri döndürülemez olduğunda bile, ilaçlar sayesinde yan etkilerle baş edilebilir ve hastalığın seyri hafifletilebilir. Nefes darlığından kurtulmak aynı zamanda KOAH’lı hastalarda efor direncini ve hayat kalitesini artırır.