Mantar Çayının Faydaları - Sağlık List

Mantar Çayının Faydaları

Mantar çayının faydaları genellikle sindirim sistemi üzerinedir. Kombu çayı olarak da anılan mantar çayı şeker, kafein ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir bitkisel çaydır. Bu vitaminler sayesinde sindirim sistemi hastalıkları kolaylıkla çözüme ulaştırılabilmektedir. Özellikle belirli öğünlerden sonra hazımsızlık yaşayan tüketicilerin mantar çayını tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Kombu çayı olarak bilinen mantar çayının tüketim sıklığı konusunda uzmanlar tarafından belirli limitler koyulmuştur. 18 yaş ve üzeri tüketiciler için günlük 200 ml ölçüsünü geçmeyecek şekilde tüketilmesi gereken bu bitkisel çayın hamile kadınlar, kemoterapi hastaları, 3 yaş altı çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerin tüketmemesi gerekmetkedir. Bu sebepten dolayı mantar çayını tüketmeden önce doktor tavsiyesi almak son derece önemli bir faaliyettir.

Mantar çayının sindirim sistemi rahatsızlığına iyi gelmesine ek olarak antioksidan bir özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir. Bu husus kişinin günlük yaşantısında topladığı ödemleri kolaylıkla atmasına ve kaliteli bir yaşantı sürmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücutta fazladan tutulan ödemler kişinin zayıf olsa dahi kilolu gözükmesine sebep olmaktadır. Bu yanıyla da mantar çayı oldukça yararlı bir bitkisel çaydır.

Sindirim Sistemini Düzenler

Mantar çayının faydaları konusunda bilinen en temel husus sindirim sistemi düzenleyici olmasıdır. Sindirim sistemi bozuk olduğunda kişi günün tamamını rahatsız ve huzursuz bir şekilde geçirmektedir. İçerisinde belirli miktarda kafein içeren mantar çayı tüketicilerin sindirimlerini kolaylaştırma ve hazımsızlık problemlerini gidermekte olukça etkilidir. Bu özelliği ile Türk kahvesi ile benzerlik taşıdığı da söylenebilmektedir

Antioksidan Özelliğe Sahiptir

Mantar çayı sindirimi kolaylaştırırken metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Bu sebeple vücut topladığı ödemleri kolaylıkla atabilmektedir. Yine burada en etkili rol kafeindir. Antioksidan özelliği ile vücuttaki ödemlerin atılmasına destek olan mantar çayı tüketicilerin daha rahat bir yaşantı sürmesine destek olurken aynı zamanda daha fit bir vücuda sahip olmasına da ön ayak olmaktadır.

Bronşit Hastalığını Önler

Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bitkisel çayların ortak özelliği olan öksürük önleme özelliği mantar çayının faydaları konusunda da önemlidir. Kış aylarında sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilen mantar çayı boğaz tıkanıklığı, öksürük gibi konularda kurtarıcı rol üstlenmektedir. Aynı zamanda bu çay balgam oluşumunun da önüne geçebilmektedir.

Kalp Sağlığını Korur

Vücuda enerji vererek yorgunluğun önüne geçen mantar çayı aynı zamanda kalp rahatsızlıklarında da etkili bir rol oynamaktadır. Düzenli olarak doktor kontrolünde tüketilen mantar çayının kalp rahatsızlıklarını azalttığı gözlemlenmiştir.

Kanser Hücrelerinin Büyümesini Engeller

Kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçilmesi konusunda bitkisel çayların etkisi bilinmektedir. Bu noktada mantar çayının faydaları da kanser hücrelerinin büyümesini engelleme özelliğine sahiptir. Fakat kemoterapi aşamasında olan hastaların mantar çayı tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Cilt Dostudur

Mantar çayının bilinen çoğu faydası iç hastalıklar üzerinedir. Ancak bu çayın cilt dostu olduğu da gözlemlenmiştir. Cildin yenilenmesine destek olan mantar çayı aynı zamanda daha parlak bir görünüme kavuşma noktasında da etkilidir. Bu sebepten dolayı mantar çayının tüketicilerin daha genç ve şık görünmesine yardımcı olduğu söylenebilmektedir.

Mantar Çayı Nasıl Hazırlanır?

Mantar çayının hazırlanışı diğer bitkisel çaylara oranla daha uzun bir süreçtir. Bu süreç şu şekilde sıralanabilir;

  • Çelik bir tencerenin içerisine 3 litre su koyulur ve kaynatılır.
  • Su kaynadıktan sonra içerisine şeker ilavesi yapılır ve şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Karıştırma işleminden sonra içerisine mantar çayı eklenir ve ocaktan alınır.
  • Çay 15 dakika demlendikten sonra metal kaşıkla çay parçaları temizlenir.
  • Çay soğuduktan sonra kavanoza aktarılır ve içerisine kombu mantarı eklenir.
  • Kavanoz hava alacak şekilde kapatılır.
  • Kavanoz 7 gün boyunca bekletilir ve daha sonra açılıp tüketilir hale gelir.
5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın