Melisa bitkisinin sahip olduğu özellikler, melisa çayı faydaları olarak tüketim sonucunda görülebilir. Melisa otu, nanegiller ailesine üye olan bir bitkidir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde İbn-i Sina, John Evelyn, Dioscorides ve Paravelsus tarafından kullanılmıştır. Geçmişten bugüne kadar faydaları bilinen ve kullanılan bir bitkidir.
Melisa Çayı Etkileri
Antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, mide ve terletici etkileri özellikle öne çıkar. Melisa çayı etkileri düzenli şekilde tüketilmesi sonucunda görülebilir. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan melisa çayı günümüze kadar ulaşan şifalı bitkiler arasında yer alır. Antiviral, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan melisa bitkisinin demlenmesi ile melisa çayı elde edilir. Melisa bitkisi besin değerleri olarak da oldukça zengindir. C ve A vitaminleri dışında potasyum, folik asit, demir, kalsiyum ve çinko içeriğine sahiptir.
Melisa Çayı Faydaları Nelerdir?
Melisa çayı faydaları oldukça fazladır, sıralamak gerekirse şu şekildedir;
- Şişkinlik, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunları,
- Regl ağrı ve krampların giderilmesi,
- Kan şekerinin dengelenmesi,
- Kan dolaşımının düzenlenmesi,
- İdrar söktürücü,
- Uykusuzluk,
- Safra kesesi ve karaciğer sorunları,
- Sindirimin kolay hale gelmesi,
- Kaygı, stres ve duygu bozuklukları,
- Depresyon.
Çeşitli şekillerde faydası görülen bitki çayının düzenli şekilde tüketilmesi, bahsi geçen rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında etkisi oldukça fazladır. Mide ve bağırsak spazmları için kullanılabilir. Anksiyete ve sinir krizleri için düzenli şekilde tüketime uygundur. Stres nedeniyle yaşanan çarpıntı şikayetleri için uygun olan içeceklerden biridir. Sorunlarına doğal çözümler arayan kişiler, melisa çayı tercih edebilir.
Melisa çayının sakinleştirici bir etkisi de bulunmaktadır. Melisa çayı sinirsel çarpıntılarda adeta bir sakinleştirici görevi görerek vücudu rahatlatmayı başarabilmektedir. Bu durum özellikle tez canlı insanlar için son derece gerekli bir durumdur. Bu tip özelliklere sahip kişilerin düzenli olarak melisa çayı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Limon Melisa Çayının Faydaları
Melisa çayının sade ya da limonla tüketilmesi oldukça tavsiye edilir. Doğal şekilde yetişen bitkilerin toplanması ve kurutulması sonucunda elde edilen kuru bitkiler, sıcak su ile demlenir. Demleme yöntemi ile çayının yapılması, melisa bitkisinin faydalarının suya geçmesi sağlanır. Daha aromatik bir tat elde etmek için limon melisa çayının faydaları söz konusu haline gelir. Sadece limon değil sarı kantaron ve papatya gibi farklı bitkiler ile birlikte demlenebilir.
Melisa çayı demlenirken dikkatli olunmalıdır. Bitkinin faydalarını öldürmeden doğru şekilde demleme yapılmalıdır. Melisa çayı demlerken şu adımlar uygulanmalıdır;
Yarım litre su kaynatılır,
1 tatlı kaşığı melisa yaprağı ilave edilir,
10 dakika demlenmesi için bırakılır.
Demleme sırasında kapalı bir demlikte olmasına dikkat edilmelidir. İçinde bulunan uçucu yağların uzaklaşmaması için önemli bir konudur. Uyku problemleri için melisa çayı tüketen kişilerin, yatmadan 20 dakika önce içmeye özen göstermesi gerekir. Günlük olarak tüketime uygun olan çay, en fazla 3 fincan olacak şekilde tüketilmelidir. Kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise soğuk şekilde tüketmek mümkündür. Soğuk algınlığı için kış aylarında sık şekilde tercih edilebilir.
Melisa Çayının Faydaları ve Zararları
Özellikle sindirim konusunda oldukça etkili olan melisa çayı bağırsak hareketliliğini hızlandırarak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Sindirim sorunları günümüzde oldukça sık görülen sorunlardır. Sindirim sorunları sonucu kabızlık, hazımsızlık ve ödem oluşumu gözlemlenmektedir. Özellikle ramazan aylarında iftar sonraları hazımsızlık en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bunun en temel önleyicilerinden bir tanesi melisa çayıdır. Fazla ödem oluşumu da kilo açısından oldukça önemlidir. Vücutta fazlalık olarak biriken toksinler kişiyi günlük işlerinde oldukça rahatsız etmektedir. Bu fazla toksinleri de melisa çayının antioksidan özelliği ile beraber yok etmek mümkündür.
Melisa çayının faydalarını saymak oldukça uzun sürer. Sunduğu faydalar karşısında bilinçsiz şekilde tüketim yapılmamalıdır. Özellikle tiroid, gloom hastaları ve limon balsamına duyarlılığı olan kişilerin tüketmemesi önerilir. Emzirme döneminde ve hamilelikte tüketilmesi önerilmez. Çocuklarda tüketimi konusunda dikkatli olunmasında fayda vardır. 16 yaşından küçük yaşta bulunan çocukların tüketmemesi gerekir.
Melisa çayının faydaları ve zararları karşılaştırıldığı zaman tehlikeli zararları bulunmaz. Melisa çayı tüketimine uygun olmayan kişiler dikkatli davranmalıdır. Gün içinde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Aşırı melisa çayı tüketen kişilerde çeşitli belirtiler görülebilir. Şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı, alerji, dökülme ve mide bulantısı görülen yan etkiler arasında yer alır. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler tüketmeden önce gerekli araştırmalar yapılmalıdır.