Mikropların dünyası olan vücutta pek çok mikrop ve bakteri bulunur. Bu mikrop ve bakterilerin bazıları yararlı iken bazıları vücuda çeşitli zararlar verebilir.
Mikropların Dünyası: Mikroplar Nerelerde Bulunur?
Mikropların dünyası ile ilgili araştırma yapıldığında insan vücudunun her yerinde mikroplara rastlanmıştır. İnsan vücudunda en fazla mikrobun ve bakterinin bulunduğu organ ise bağırsaklar olarak açıklanmıştır. Vücutta bulunan bu mikroplar insan sağlığı için oldukça önemlidir. Vücutta bakterilerin bulunduğu bölgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Bağırsaklar
- Akciğer
- Ağız içi
- Burun
- Kulakların içi
- Göbek
- Bademcikler
- Genital bölge
Ağızdaki Mikroplar
İnsan vücudunun hemen hemen her yerinde mikroplara rastlayabilmek mümkündür. Vücutta bulunan bir mikropların bazıları insan vücuduna yararlı iken bazıları zararlı olabilir. İnsan vücudunda mikropların en fazla bulunduğu bölgelerden birisi de ağızdır.
Ağız içerisinde mikropların çok fazla yaşamasının nedeni ise bu bölgenin nemli ve bol besin kaynağına sahip olmasıdır. Ayrıca mikroplarının yerleşebilmesi için dil ve dişler oldukça önemli yerlerdir. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde dişlerin çürümesi veya diş eti hastalıklarının meydana gelmesi gibi problemlerle karşılaşılabilir.
Ağız içerisinde olan mikroplar vücuda zarar verebileceği için kişilerin ağız sağlığını koruyabilmek için dişlerini düzenli olarak fırçalaması gerekir. Dişlerini düzenli olarak fırçalayan kişiler alkol veya sigara tüketmemeye de özen göstermelidir. Daha sağlıklı bir ağız için ve mikropların ağız içerisinde çoğalmasının engellenebilmesi için şekerli gıdalardan da uzak durulması gerekir.
Ciltteki Mikroplar
Mikropların dünyası olarak adlandırılabilecek yerlerden birisi de cilttir. Ciltte yer alan mikroplar bağışıklık sisteminin desteklenebilmesi için oldukça önemlidir. Ciltte bulunan mikropların yararlı olanları sayesinde bağışıklık sisteminin desteklenebilmesi sağlanırken zararlı mikropların cilt kanserine neden olabildiği bilinir. Cilt kanserine neden olabilen ve vücudu olumsuz etkileyen mikropların ciltte yaşamaması için cilt sağlığına dikkat edilmesi gerekir.
Genital Bölgedeki Mikroplar
Mikropların genital bölgelerde de sıklıkla yaşadığı bilinir. Bu bölgelerin nemli ve karanlık olmaları nedeniyle mikropların yaşayabilmesi için oldukça iyi bir nokta olduğu söylenebilir. Genital bölgelerde bulunan mikroplar bu bölgelerin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlayabileceği gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Erkek cinsel organında bulunan mikroplar vücutta enfeksiyon oluşumunu engellerken vücutta zararlı olan mikroplar sonucunda çeşitli cinsel hastalıkların ortaya çıktığı bilinir.
Kadın cinsel organında erkek cinsel organına oranla daha fazla mikrop bulunur. Kadın cinsel organının sağlığının korunabilmesi ve burada bulunan zararlı mikroplarla savaşılabilmesi için vajinada yararlı bakteriler yer alır. Vajinada bulunan bu yararlı bakteriler sayesinde vajinanın pH’ın düşmesi bu sayede de buranın mikropların yaşayamayacağı bir ortam haline gelmesi sağlanır. Vajinanın kimyasallar nedeniyle zarar görmesi sonucunda bölgede oluşan mikroplar sonucunda pamukçuk gibi hastalıklara rastlayabilmek mümkündür.
Gözlerde Bulunan Mikroplar
Mikropların dünyası araştırıldığında gözlerde de oldukça fazla mikroba rastlandığı görülmüştür. Gözler nemli olmaları nedeniyle bakterilerin ve mikropların yaşayabileceği ideal alanlar arasında yer alır. Gözlerde bulunan mikroplara genelde kornea çevresinde rastlanır. Kornea çevresinde rastlanan bu mikroplar sonucunda göz kuruluğu veya kaşıntı gibi problemler ortaya çıkabilir.
Gözlerde meydana gelen mikroplar genellikle lens kullanımı ve coğrafi etmenler sonucunda ortaya çıkar. Özellikle lens kullanımı sonucunda göz içerisinde bulunan mikrop sayısında artış görüldüğü tespit edilmiştir. Gözde meydana gelebilecek zararlı ve mikropların engellenebilmesi için göz sağlığına dikkat edilmesi ve lens kullanımı sırasında hijyeni önem gösterilmesi oldukça önemlidir.
Göbekte Bulunan Mikroplar
Mikropların dünyası hakkında yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan şaşırtıcı gerçeklerden biri de göbek deliğinde çok fazla mikroba rastlanmasıdır. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler sonucunda göbek deliğinde 2.000’den fazla bakteriye rastlandığı görülmüştür. Göbek deliğinde meydana gelebilen bu bakteriler sonucunda ciltte egzama gibi problemlerle karşılaşılabilir. Göbek deliğinde meydana gelebilecek bakterilerin ortadan kaldırılabilmesi için bölgenin doğru şekilde temizlenmesi ve nemli kalmamasını sağlanması oldukça önemlidir.