Miyom Ameliyatı Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılır? - Sağlık List

Miyom Ameliyatı Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Rahim miyomları veya leiomyomlar olarak da adlandırılan miyomlar, rahimde (uterus) oluşan kas tümörleridir. Bu tümörlerde kansere dönüşüm nadiren görülür. Kitleler birçok şekilde, boyutta ve yerde görünebilir. Rahim içi, rahim duvarı veya yüzeyi miyomların oluşabileceği alanlardan biridir. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük veya rahmin şeklini etkileyecek kadar büyük olabilirler. Bu özelliklere ek olarak, bazı miyomlar da gövde veya kök benzeri yapılara sahip olabilir.

Rahim miyomları kontrolden çıkarsa ameliyat şart hale gelebilir. Risk grubunda olanlar; genellikle 30-40 yaş arası doğurganlık çağındaki kadınlarda ortaya çıksa da her yaşta ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Miyom Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Rahim miyomları kadınları en sık etkileyen iyi huylu tümörlerden biridir. Bu yapıların adları uterusun myometrium adı verilen düz kas tabakasından gelmektedir. Miyomları oluşturan hücreler bu düz kas tabakasından kaynaklanır ve bu hücrelerden oluşan yapının büyümesi kandaki östrojen miktarı ile ilgilidir. Bazı miyom vakaları çok büyüyerek karın ağrısıveya anormal regl kanaması gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

İntramural miyomlar en sık görülendir. Rahim duvarında ortaya çıkarlar ve zaman içinde büyüyerek rahmin esnemesine yol açarlar.

Subserozal miyomlar, uterusun dış tabakasının serozal tabakasından kaynaklanır. Büyümüş subserozal miyomlar, rahmin içinin bir tarafta daha büyük görünmesine neden olabilir.

Pedikül miyomlar kökler veya gövde benzeri yapılar tarafından desteklenen başka bir miyom türüdür.

Submukozal miyomlar rahmin orta kısmında oluşur. Bu tip bir kitle diğer miyomlardan daha nadirdir.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatı, bu formlara sahip kişilerde gebelik gereksinimleri olduğunda ve mevcut miyomların gebeliğin devamı için risk oluşturduğu durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Büyük veya çoklu miyomlar cerrahi müdahale ile alınabilir. Myomektomi adı verilen bu operasyon açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi (kapalı cerrahi) ile yapılabilmektedir.

Kapalı Miyom Ameliyatı

Laparoskopik miyomektomide kamera ve cerrahi aletlerin karın içine girebilmesi için karında küçük bir kesi yapılır. Laparoskopik cerrahi sonrası miyomlar tekrar gelişebilir. Laparoskopik cerrahiden sonra insanlar genellikle bir gece hastanede gözlemlenir, ancak iyileşme süresi açık miyom cerrahisinden daha hızlıdır.

Açık Miyom Ameliyatı

Açık rahim miyom ameliyatı karından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Bu ameliyat türü özellikle rahim duvarında çok sayıda veya çok büyük miyom bulunan kadınlar için uygundur. Ameliyat öncesi dönemde doktor bazı kişilere miyomlarını küçültmek için çeşitli ilaçlar yazabilir ki bu sayede ameliyat sırasında daha kolay çıkarılabilsinler. Bu ilaçlar, vücutta östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimini engelleyebilen gonadotropin salgılatıcı hormon antagonistleri olarak sınıflandırılır. Bu nedenle insanlar geçici bir menopoz durumu yaşarlar. İlacın kesilmesinden sonra regl kanaması tekrar başlar.

Miyom Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra ağrı hissetmek doğaldır. Doktor bu rahatsızlığı gidermek için çeşitli ağrı kesiciler yazacaktır. Aynı zamanda hastaların birkaç gün ila birkaç hafta içinde kanama yaşaması normaldir. Kişinin normal faaliyetlerine ne zaman devam edebileceği, kullanılan prosedüre bağlı olarak değişecektir. Açık cerrahinin iyileşme süresi diğer uygulamalara göre daha uzundur. Kapalı cerrahi sonrası iyileşme süresi genellikle 2-4 haftaolmasına rağmen açık ameliyat sonrası iyileşme süresi 4-6 hafta arasında değişebilmektedir.

Ameliyat öncesinde miyomlardan dolayı rahatsızlık yaşan kişilerin semptomları ameliyat sonrasında son bulacaktır. Ameliyata bağlı olarak yaşanan birkaç günlük rahim ağrısı normaldir ve endişeye sebep olmamalıdır. Ameliyat sonrasında ağır şeyler kaldırmak veya ağır işlerde çalışmak önerilmez. Hastanın günlük yaşamına ve cinsel hayatına ne zaman devam edeceği konusunda hekimden bilgi alınmalıdır.

Oy Ver

Yorum yapın