Şekeri Düşürmek İçin Ne Yapılmalı?

Şeker çağın en yaygın hastalıkları arasında yer alan kronik bir rahatsızlıktır. Tip 2 diyabet özellikle orta yaş ve üzerindeki bireyleri etkileyen, müdahale edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara yol açan ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde böbrek hasarına yol açabildiği gibi riskli göz hastalıklarını da beraberinde getirebilir. Tüm bu etkilerin sebebi ise kontrol edilemeyen şeker düzeyidir.

Şeker Hastalığı Nedir?

Diyabetik hastalarda kan şekeri insülin hormonlarının eksikliği veya dokular tarafından algılanamaması nedeniyle hücrelere giremez. Bu, kanda şeker biriktikçe gelişen yüksek kan şekeri sorunlarına yol açabilir.

Sağlıklı kişilerin açlık kan şekeri 70-100 mg/dL aralığında olmasına rağmen diyabetik hastalarda değeri çok daha yüksektir. Bu nedenle bu değeri korumak için kan şekerini normal aralığa indirecek oral anti diyabetik ilaçlar ve diyabetik diyet uygulamaları kullanılmalıdır.

Şekeri Düşürmenin Yolları

Yüksek kan şekerini azaltmak ve kan şekerini belirli bir aralıkta tutmak diyabet tedavisinin temelini oluşturur. Diyabet için çeşitli haplar ve insülin enjeksiyonları gibi farklı tedaviler vardır. Doktor, hastanın şeker hastalığının derecesini ve hastanın genel durumunu göz önünde bulundurarak en uygun tedavi planını belirler.

Tedavi, diyabetin kontrolünde ve hastalığın neden olabileceği komplikasyonların önlenmesinde büyük rol oynar. Tedaviye ek olarak evde uygulanabilecek bazı basit yöntemler de kan şekerini etkili bir şekilde düşürebilir.

Düzenli Egzersiz Programı Oluşturun

Düzenli egzersiz, vücut hücrelerinin insüline daha fazla yanıt vermesini sağlayacaktır. Ayrıca egzersiz sırasında kullanılan kaslar enerji kaynağı olarak glikoz tükettiği için kan şekeri de düşecektir. Hipoglisemi arzu edilen bir durum olmasına rağmen, glikoz seviyelerindeki aşırı düşüş ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz öncesi ve sonrasında kan şekeri takibi yapılması önerilir. Yaşına ve genel durumuna uygun egzersizi belirlemek için bir uzmana danışmak hastaya faydalı olabilir.

Sıvı Tüketiminizi Arttırın

Her gün yeterli sıvı alımı, kan şekerini sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olur. Sıvıların yutulması böbreklerin idrar çıkışını artırabilir, böylece vücuttaki kandaki fazla şekeri uzaklaştırabilir. Sıvı içerken dikkat edilmesi gereken bir şey şekerli içeceklerden kaçınmaktır. Vücudun sıvı ihtiyacını; su ve soda gibi içeceklerden karşılamakta fayda var.

Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

İdeal kilonun korunması diyabetin önlenmesinde çok etkilidir. Giderek yaygınlaşan diyabetle savaşmak için kilonuzu kontrol ettiğinizden emin olun; bu, hastalıkları önlemenin en önemli yollarından biridir. Diyabet tanısı konan hastalarda kilo kontrolü, diyabetin neden olabileceği diğer hastalıkların önlenmesinde rol oynayabilir.

Karbonhidrat Tüketimini Azaltın

Dengeli bir diyette belirli miktarda karbonhidrat tüketilmelidir. Ancak aşırı karbonhidrat tüketimi insülin ve kan şekeri arasındaki dengeyi bozabilir. Kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle şeker hastaları aşırı karbonhidrat alımından kaçınmalıdır. Yüksek karbonhidrat içeriği:

  • Ekmek, makarna
  • Patates ve diğer nişastalı gıdalar
  • Gazlı ve alkollü içecekler
  • Hamur işi yiyecekler
  • Tatlılar (pasta veya şerbetli tatlı)

Diyabet hastaları özellikle bu besinlerden olabildiğince uzak durmalıdır.

Kan Şekerinizi Kontrol Altına Alın

Diyabetli hastaların kan şekerlerini düzenli olarak ölçmeleri önerilir. Özellikle yeni bir ilaca başlanması veya diyetin değiştirilmesi durumunda kan şekeri takibi yapılmalıdır. Kan şekerinin yükselmesine ve düşmesine de dikkat etmekte fayda var.

Stresinizi Yönetmeyi Öğrenin

Stres doğrudan kan şekeri ile ilgilidir. Stres sırasında vücutta salgılanan glukagon ve kortizol gibi hormonlar; kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle stresi azaltmak kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Kaliteli Uyku Uyuyun

Kaliteli ve yeterli uyku sağlık için çok önemlidir. Uyku düzeninin kesintiye uğraması, uyku kalitesinin düşük olması ve yetersiz uyku durumunda vücutta birçok değişiklik meydana gelir. Bunlar arasında; insülin duyarlılığının azalması, iştahın artması, kilo alımı gibi durumlar vardır. Ayrıca uykusuzluk vücutta kortizol salınımına yol açarak kan şekerini yükseltebilir. Tüm bu durupixmların önüne geçebilmek için geceleri yeterli uykunun sağlanması gerekmektedir.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın