Yayla çayının faydaları halk arasında oldukça yaygın şekilde merak edilen konulardan biridir. Yayla çağı ya da dağ çayı olarak bilinir. Asya ve Avrupa bölgelerinden dünyaya yayılan bir çay türüdür. Türkiye’de kolay şekilde yetiştirilen bir çaydır. Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde ormanlık alanlarda yetiştirilebilir.
Yayla Çayının Faydaları Nelerdir?
Yayla çayı, sert bir yapıya sahiptir. Yapısı nedeni ile ada çayı ile sık şekilde karıştırılır. Bitki 1 metre uzunluğa kadar uzayabilir ve kalın yapraklara sahiptir.
- Yayla çayı yaprakları 2 ile 3 santim kalınlıkta görülebilir. Yeşil ve gri renge sahip olan bitki, ada çayı ile oldukça benzer bir görüntüye sahiptir. Ormanlık alanlarda yetişen çay, sert yapısı ile çeşitli hastalıklarda tercih edilebilir.
- Doğal tedavi yöntemlerinde kullanılabilecek bir bitkidir. Antioksidan özelliği nedeni ile bağışıklık sisteminin güçlendirmesi için etkili bir içecektir. Yayla çayının faydaları nelerdir için verilecek cevaplar oldukça uzundur.
- Kış aylarında sık şekilde tüketilmesi, sahip olduğu özelliklerden kaynaklanır. Grip ve nezle gibi soğuk algınlıkları karşısında vücut direncini yükseltir.
Trabzon Yayla Çayının Faydaları
Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen yayla çayı, Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde de yetiştirilir. Trabzon şehrinin ormanlık alanlarında yayla çayı yetiştiriciliği oldukça fazladır. Çeşitli özellikleri bulunan çayın tüketilmesi sonucunda etkiler oldukça kısa süre içinde görülebilir. Balgam sorunu yaşanması durumunda balgam söktürücü etkisi bulunur. Trabzon yayla çayının faydaları özellikle kış aylarında oldukça etkilidir. Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar karşısında tüketilebilir. Enfeksiyon gibi sorunlar yaşanmadan önce düzenli şekilde tüketilerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir.
Kalp ve damar sağlığının korunması için tercih edilebilecek bir içecektir. Kan sulandırıcı etkisi olması nedeni ile bağışıklık sisteminin yenilenmesi ve onarılmasını sağlar. İltihap oluşumunun önüne geçer ve oluşan iltihapların kısa süre içinde iyileşmesine yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olduğu gibi iştah açıcı özelliği de bulunur. Kilo konusunda sorun yaşayan kişiler, düzenli kullanımlarda etkili sonuçlar alabilir.
Dağ Çayı Çeşitleri
Dağ çayı daha çok ormanlık alanlarda yetiştiği için yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. Yetiştiği bölgenin su ve toprak içeriğine göre farklı özelliklere sahip olabilir. Farklı dağ çayı çeşitleri bulunsa da sahip oldukları özellikleri ortaktır. Oldukça kolay şekilde hazırlanabilen dağ çayı iki farklı şekilde demlenebilir. Kaynatılmış suyun içine eklenen dağ çayının, yaklaşık 10 dakika katar demlenmesin sağlamak ya da Türk çayı şeklinde demleme tercih edilebilir.
Dağ çayının uzun süre kaynatılması tavsiye edilmez. Uzun süre kaynatılan dağ çayı bitkisi, gerekli faydayı gösteremeyebilir. Suyun içine eklenen dağ çayının 5 dakika kadar kaynatılması ardından dinlendirilmesi şeklinde en verimli sonuç alınır. Çay süzüldükten sonra bal ve limon ile servis edilebilir. Damak zevkine göre farklı çay ve bitkiler ile bir araya getirilebilir.
Dağ Çayının Faydaları ve Zararları
Doğal ilaçlar olarak tercih edilen bitki çayları arasında oldukça etkili olanlardan biridir. Bağışıklık sisteminden cilt sorunlarına kadar çeşitli konularda tedavi amaçlı tercih edilebilir. Sinirim sistemine sağladığı faydalar sayesinde kilo vermek için tercih edilebilecek bir içecektir. Ada çayı ile benzer özelliklere sahip olan dağ çayı, regl söktürmek için de tercih edilebilir. Düzenli kullanımında ağrı ve krampların azalmasında etkilidir. Dağ çağının faydaları ve zararları konusunda dikkatli olunması gerekir. Bilinen bir zararı bulunmasa da çok fazla kullanılmamaya dikkat edilmelidir. Kontrollü şekilde tüketilen dağ çayı, sağlıklı bir vücuda sahip olunmasını sağlar. Doğru şekilde demlenerek günlük kullanıma uygun bir çaydır.